Mitt i Tensta

Elever taggade inför radiotävli­ng

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

I den första omgången av Sveriges Radios frågetävli­ng ”Vi i femman” deltog 4 000 klasser över hela landet. 200 klasser gick vidare till lokala kvartsfina­ler, och en av dem är klass 5A i Akalla grundskola.

– Det är jättekul, men läskigt, säger Mehmetali Bircan och Mischa Barani, som är klassens representa­nter i tävlingen.

Tävlingen inleddes redan i höstas och alla landets femteklass­are har chansen att delta i uttagnings­tävlingen. Mer än 70 000 elever deltog.

– Vi fick svara på 24 frågor på ett papper, säger Mischa, och det fanns tre svarsalter­nativ.

– De frågade till exempel vilket språk som ordet emoji kom från, säger Mehmetali. Det är japanska.

200 klasser gick vidare till lokala tävlingar som sänds i radio. I Stockholm tävlar åtta klasser mot varandra och klass 5A tävlar torsdagen den 25 januari. Det är vinna eller försvinna som gäller och tävlingen sänds i radio.

– Hela klassen följer med, säger Mischa, de ska heja på oss.

– Det är nervöst, säger Mehmetali. Jag är lite blyg.

Det är inte bara Mischa och Mehmetali som gjort bra

ifrån sig i tävlingarn­a, utan hela klass 5A. Det genomsnitt­liga resultatet som klassen fick var 21,81 poäng av 24 möjliga. Det var det som tog klassen vidare i tävlingen.

– Ja, det är jätterolig­t, säger Malin Sandberg, en av

klassens tre lärare. Det märktes när de var med i uttagnings­tävlingen. De kände igen mycket från det vi arbetade med i fyran.

Klassen har inte tränat inför tävlingen på något särskilt sätt.

– Nej, men nu har vi en vecka på oss. Kanske läser vi tidningarn­a lite extra och fräschar upp en del kunskaper. Vi får se.

 ??  ?? TAGGADE. Mischa Barani och Mehmetali Bircan från klass 5A i Akalla grundskola tävlar i årets säsong av Vi i femman. Klassen kommer med och hejar när tävlingen sänds i radio.
TAGGADE. Mischa Barani och Mehmetali Bircan från klass 5A i Akalla grundskola tävlar i årets säsong av Vi i femman. Klassen kommer med och hejar när tävlingen sänds i radio.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TAGGADE. Mischa Barani och Mehmetali Bircan från klass 5A i Akalla grundskola tävlar i årets säsong av ”Vi i femman”. Klassen kommer med och hejar när tävlingen sänds i radio.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TAGGADE. Mischa Barani och Mehmetali Bircan från klass 5A i Akalla grundskola tävlar i årets säsong av ”Vi i femman”. Klassen kommer med och hejar när tävlingen sänds i radio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden