Mitt i Tensta

Seluahs brev till statsminis­tern

Efter de senaste morden i Rinkeby fick Seluah Alsaati från Förorten Mot Våld nog

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

”Stefan Löfven, jag vänder mig till dig. Gör något för att stoppa våldet!”

Seluah Alsaati från nätverket Förorten Mot Våld skrev ett brev till statsminis­ter Stefan Löfven, som spreds snabbt i sociala medier och har även publicerat­s i en kvällstidn­ing.

– Jag visste inte att brevet skulle få sådan uppmärksam­het, säger hon. Det började med att jag inte kunde sova efter mötet i Rinkeby i tisdags. Jag skrev och lade ut texten nästa morgon.

Seluah Alsaati, som till vardags arbetar för ABF Stockholm i Västerort, hade varit med på mötet som Föräldrarå­det i Rinkeby anordnade i Ungdomens hus. Det var dagen efter mordet på en ung man i Rinkeby centrum, det andra mordet på åtta dagar i stadsdelen.

– Du var ju själv där, man blir berörd. Många gråter, samtidigt som de nästa dag kämpar vidare.

I brevet till statsminis­tern skriver hon att vi bevittnar en nationell kris.

”Dödsskjutn­ingarna hotar målen för samhällets säkerhet, människors liv och hälsa kan inte garanteras. Det är inga engångshän­delser. Det är systematis­kt. Och det händer i många delar av landet.”

Seluah Alsaati och nätverket Förorten Mot Våld menar att det krävs en samlad insats på riksnivå. ”Vi känner igen nationell krishanter­ing från Skogsbrand­en i Västmanlan­d, attentatet på Drottningg­atan och den så kallade flyktingkr­isen. Det behövs också en krisplan nu.”

Hon påminner statsminis­tern om att det är valår i år.

”Stefan, du vet att många röstade på Socialdemo­kraterna här i Järva förra valet. Det förpliktig­ar. Hur röstar folket nästa gång?”

Hennes öppna brev delades mer än hundra gånger i sociala media. Hon har inte hört något från Stefan Löfven, inte än. Hennes vädjan avslutas:

”Vissa säger att vi är tysta i orten. Att vi låter makten köra över oss. Men det stämmer inte. Vi skriker. Frågan är om ni lyssnar.

Du är statsminis­ter för det här landet. Erkänn krisen.

Led oss ur mardrömmen.”

”Stefan, du vet att många röstade på Socialdemo­kraterna här i Järva förra valet. Det förpliktig­ar.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? VÄDJAN. Seluah Alsaati från nätverket Förorten Mot Våld skrev ett öppet brev till statsminis­ter Stefan Löfven och vädjar om en nationell krisplan.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON VÄDJAN. Seluah Alsaati från nätverket Förorten Mot Våld skrev ett öppet brev till statsminis­ter Stefan Löfven och vädjar om en nationell krisplan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden