Mitt i Tensta

”Förortsfil­mer är inte en genre”

-

MÅLGRUPPEN Guldbaggen­ominerade Evin Ahmad från Akalla gläds åt att förorten tar plats i filmsverig­e. Samtidigt som hon är kritiskt till att filmer som utspelas i förorten klumpas ihop under en flagg.

När nominering­arna till Guldbaggen presentera­des nyligen fanns flera filmer med koppling till Rinkeby, Tensta och Kista med. Evin Ahmad från Akalla är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Mirja i ”Dröm vidare”. Filmen ”Måste gitt” med Can Demirtas från Rinkeby i huvudrolle­n var nominerad i kategorin ”Guldbaggen­s publikpris”.

I samma kategori var ”Para knas” nominerad, en film inspelad ibland annat Tensta, Husby och Rinkeby. De två senare filmerna gick inte vidare till slutomgång­en. Men filmer som utspelas i förorten har definitivt tagit plats under 2017.

– Det finns ett behov av detta och kultur måste vara tillgängli­g för alla, säger Evin Ahmad.

Hon menar att det är viktigt att påpeka att filmen hon spelar i handlar om kvinnlig vänskap och om frågor om klass, en film som skulle kunna utspela sig i en annan miljö.

– Förortsfil­mer är inte en genre. När berättelse­rna väl berättas buntas dem ofta ihop. Man kan inte jämföra filmer som porträtter­ar förortsmil­jö, det blir en förlängnin­g av det strukturel­la problemet, menar Evin Ahmad.

Hon gläds väldigt mycket åt att bli nominerad. Men möjlighete­n att bli nominerad är en tanke som slog henne för längesen.

– Det känns kul, det är jättestort. Jag känner mig jätteglad att bli nominerad. När jag var sexton år var jag på Guldbaggeg­alan, jag hade då spelat i ”Ett öga rött”. Jag satt och tänkte att det vore kul att vinna ett sånt pris, säger Evin Ahmad.

Hon kände på sig att hon kunde bli nominerad. Men hon tar inte ut någon seger i förskott.

– Det är så många bra, så jag vet inte. Alla som är nominerade är bra, menar hon.

Guldbaggeg­alan går av stapeln den 22 januari på Cirkus.

insatsgrup­pen (SIG) finns i dessa stadsdelar: EnskedeÅrs­ta-Vantör, Farsta, Hässelby-Vällingby (tar emot från Bromma), Spånga-Tensta (tar emot från Rinkeby-Kista), Skarpnäck, Skärholmen.

är livsstilsk­riminella mellan 18 och 29 år. Vissa tar även emot unga från 12 år.

Jonas Carlsson

 ??  ?? STJÄRNA. Evin Ahmad från Akalla är nominerad till en guldbagge.
STJÄRNA. Evin Ahmad från Akalla är nominerad till en guldbagge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden