Mitt i Tensta

Behåll myset hela vintern

- Erika Lindén Jansson

Vintern får en vacker start av julen och nyåret, som bringar juleljus och mys. Men vad händer sen – när högtiderna är förbi, men gråa skyar, vita fält och mörka dagar fortfarand­e råder?

Januari och februari är två månader som inte direkt signalerar glädjerop och inspiratio­n. Även om det händer en hel del roliga saker även den här delen av året så dominerar det mörka och gråa, och kroppens depåer töms snabbt på energi och lust. Men genom att förgylla och ta vara på även den här tiden kan du få de vintermörk­a dagarna att verka som ett minne blott.

Nu är en mörk tid, och med lite otur kan det dröja dagar mellan solstrålar­na. Mota gråa moln, snöoväder och dystra dagar i grind med rätt belysning hemma. Dels bör du ha en allmänbely­sning som du kan tända under dagarna, för att kunna få lite skillnad mellan dag och natt. Dels kan du frossa i mysbelysni­ng som gör de kalla kvällarna behagliga och trivsamma. Ljusslingo­r, blockljus och små bordslampo­r fixar stämningen.

I vinter kommer olika nyanser av grått tillbaka stort. Genom att laborera med kalla gråa toner som drar åt det blåa hållet tillsamman­s med varmare gråröda, beiga och bruna nyanser kan du få grått att kännas som allt annat än trist. Jobba med kulörer som tillsamman­s tillför hemmet en lugn och harmonisk stämning. Starka pastellton­er och mörkbrunt bryter av det vilsamma.

Visst är det ganska färglöst ute nu, men glöm inte allt det gröna som faktiskt klamrar sig fast. Stora granris ger en levande känsla och ger rummet en mer organisk känsla. Även lingonris och enbär ger en vintergrön känsla, och grenar och mossa mjukar upp.

Under resten av vintern ligger fokus på att liva upp så att hemmet inte känns alltför minimalist­iskt och fruset. Ta in så mycket levande ting som möjligt för att motverka; frukt och grönt i säsong blir vackra detaljer. Apelsiner, granatäppl­en och rotfrukter är tjusigt brokiga och färgglada, snön och kylan till trots. Även varma textilier gör nytta nu. Frossa i filtar, kuddar och varma mattor på golvet. Bona in dig ordentligt och unna dig gott te, badoljor och kryddiga dofter från doftljus.

 ?? FOTO: IKEA ?? VARMT OCH GRÅTT. Grått, men inte kallt, ger rätt vintersobr­a känsla.
FOTO: IKEA VARMT OCH GRÅTT. Grått, men inte kallt, ger rätt vintersobr­a känsla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden