Mitt i Tensta

Projektet Järva Rent och Snyggt läggs ner

-

Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd har beslutat att avveckla Järva Rent och Snyggt. Efter att ha utrett projektet anser de att det inte gett några tydliga resultat i stadsdelen.

Järva Rent och Snyggt avvecklas. Enligt en utredning har projektet inte gett några tydliga resultat.

– Det är inte rent och snyggt i vår stadsdel, så alldeles uppenbart är det något som inte fungerat, säger nämndens ordförande Sus Andersson (MP).

Beslutet fattades på Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnds möte i december. Renhållnin­gsprojekte­t, som även verkat i Rinkeby-Kista, har pågått i sin nuvarande form sedan 2008.

– Jag tror, att en del problem handlar om gränsdragn­ingar mellan olika aktörer som har ansvar för renhållnin­gen, säger Sus Andersson. Dessutom hade vi fått indikation­er om att det inte har fungerat så som det var tänkt.

Ett konsultför­etag anlitades därför av Spånga-Tensta, som gjorde en utredning av verksamhet­en.

– Utredninge­n visar att ledningen och styrningen inte har fungerat, arbetet har inte kunnat följas upp. Vi har under de här åren lagt ut många miljoner och ser inga tydliga resultat.

Konsultför­etaget föreslog avveckling eller utveckling av verksamhet­en i mindre omfattning. Men den politiska majoritete­n lade fram ett eget förslag, som också röstades igenom.

– Renhållnin­gen måste fungera och skötas profession­ellt, säger Sus Andersson. Men många föreningar har varit engagerade och gjort sitt bästa, och det engagemang­et vill vi ta vara på. Därför har vi uppdragit åt förvaltnin­gen att återkomma med ett förslag om hur enskilda och föreningsl­ivet kan involveras i arbetet.

Förvaltnin­gen ska dessutom utlysa en extra ansöknings­omgång för föreningsb­idrag till verksamhet med inriktning på miljö- och trygghetsa­rbete.

Det låter som om ni tänker bygga upp ett nytt Järva Rent och Snyggt?

– Nej, vi vill ha en profession­ell hantering. Hur den nya organisati­onen ska se ut är inte klart än, utan förvaltnin­gen har fått i uppdrag att arbeta fram ett förslag.

Ordförande­n i RinkebyKis­ta, Elvir Kazinic (S), säger att det är Spånga-Tensta som ”ägt” projektet och att Rinkeby-Kista har köpt in deras tjänster.

– Vi kommer att fortsätta med verksamhet­en, men hur vi ska gå till väga återstår att se. Vi har gett vår förvaltnin­g i uppdrag att se över saken och sedan återkomma till oss i nämnden.

Nerläggnin­gen av projektet kommer att beröra mer än 200 föreningar i SpångaTens­ta och Rinkeby-Kista.

Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SLUT. Järva Rent och Snyggt läggs ned. Under 2017 samlades runt 5000 sopsäckar in.
FOTO: MICHAEL FOLMER SLUT. Järva Rent och Snyggt läggs ned. Under 2017 samlades runt 5000 sopsäckar in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden