Mitt i Tensta

HUSBYBOR RISKERAR BLI UTAN POST

Flera hushåll i Husby har fel mått på brevinkast­en

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Postnord kan snart komma att sluta dela ut post till flera hushåll i Husby. Enligt Husbybon Kirsti Tamminen är det här en i raden av försämring­ar av samhällsse­rvice i området.

Den 18 januari kom beskedet i brevinkast­en. 402 hushåll vid Stavangerg­atan, Narviksgat­an och Lofotengat­an i Husby fick veta att de inte längre kommer få sin post levererad till dörren. Det för att brevinkast­en skulle ha fel mått eller för är för tröga. I stället ska de boende från den 14 februari ta sig till Postnords företagsce­nter på Norgegatan en bit bort.

– Jag är väldigt upprörd. Det här känns som den viktigaste samhällstj­änsten, säger Kirsti Tamminen.

Hon ser med oro på hur handikappa­de, äldre eller sjukskrivn­a måste ta sig en sträcka för att hämta posten i stället för att få den levererad. Hon undrar också om alla förstår vad som är på väg att hända med tanke på att en del inte kan svenska språket så bra.

– Jag tror att många inte kommer förstå att deras post inte kommer att komma längre. Det kan vara familjer som inte heller vet vart de kan hämta sin post.

De boende kommer att kunna hämta sin post mellan klockan 8.30 och 10 samt 15.00-18.00 på vardagar.

– Det kan vara svårt att hämta posten om man arbetar, säger Kirsti Tamminen.

Postnord kommer att genomföra ytterligar­e en mätning av brevinkast­en innan den 14 februari.

– Jag har bestämt mig för att vara på plats när de mäter här nästa gång. Jag vill veta vad som är hindret, säger Kirsti Tamminen.

Postnord menar att de följer mått som är EU-standarder och att de faktiskt försökt ha en dialog med fastighets­ägare, bostadsför­eningarnas styrelser och de boende om brevinkast­en under en längre tid. Informatio­n ska exempelvis ha skickats ut om brevinkast­en för ett år sedan. Företaget menar att post kan börja delas ut till enskilda hushåll när deras brevinkast är ordnade. Men att Postnord känner sig tvungna att ta till den här åtgärden just nu.

– Det är beklagligt och jag hoppas på en snar lösning, säger Camilla Törnkvist, produktion­sområdesch­ef för Stockholm västerort på Postnord.

Kirsti har bott i Husby sedan 1976 och menar att fler viktiga samhällsin­stitutione­r flyttat därifrån under åren. Nu när de boende får det svårare att få samhällsin­formation som läkartider och andra viktiga brev genom posten, ser hon snart ingen annan utväg än att ge sig av. Det här kan vara droppen.

– Om jag inte får posten måste jag med stor sorg lämna Husby.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KRITISK. Kirsti Tamminen är kritisk till att Postnord kan snart sluta dela ut post till flera hushåll i Husby .
FOTO: JONAS CARLSSON KRITISK. Kirsti Tamminen är kritisk till att Postnord kan snart sluta dela ut post till flera hushåll i Husby .
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KRITISK. Kirsti Tamminen ser utebliven post som ännu en i raden av försämring­ar för Husby.
FOTO: JONAS CARLSSON KRITISK. Kirsti Tamminen ser utebliven post som ännu en i raden av försämring­ar för Husby.
 ??  ?? PASSAR. Kirsti Tamminen har själv inga problem att få igenom ett brev i brevinkast­et.
PASSAR. Kirsti Tamminen har själv inga problem att få igenom ett brev i brevinkast­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden