Mitt i Tensta

Workshop om vikten av ett liv

- Kerstin Gustafsson

Efter flera grova våldsbrott i Järva 2015 startade Husby och Rinkeby ungdomsgår­dar workshops för att föra samtal om hur dyrbart livet bör vara. Nu startar de igen.

– Det var i samband med morden på två killar från Järva sommaren 2015, säger Ali Abdu, som arbetar på Husby ungdomsgår­d. Då kände vi att vi måste göra något, få ungdomarna att prata om det som hänt.

Det var sommaren 2015 som en 19-åring sköts i ryggen i Bromsten. Dagen därpå dödades en 16-årig kille vid Brommaplan. Båda killarna kom från Järva.

– Då anordnade vi en workshop, säger Ali Abdu, jag och mina kolleger samlade ihop killarna och tjejerna på gården. Allt som sades stannade mellan fyra väggar, så att de skulle våga prata om sina känslor.

De tog upp flera konkreta exempel, på möjliga konflikter i vardagsliv­et, som skulle kunna hända. Sådant som kan kallas för ”skitsaker” men som har visat sig kan vara skäl nog för att använda dödligt våld.

– Om någon på ett brutalt sätt förödmjuka­r dina föräldrar till exempel, säger Ali Abdu. Det kan räcka. För många är det en fråga om heder.

Men efter långa samtal om föräldrars, barns och anhörigas sorg och saknad. Om vad fängelse egentligen innebär, vad en livstidsdo­m betyder och vad det innebär att sitta utan dagsljus 23 timmar om dagen, så ändrar ungdomarna inställnin­g och attityd.

– Vi försöker få dem att tänka till, komma bort från det mest impulsiva. För många är det bara snack, men det är viktigt att de förstår det också.

Det är över två år sedan de gjorde sina workshops, det blev 7-8 stycken som var mycket välbesökta. Nu är det dags igen.

– Det är så svårt här i Rinkeby nu, säger Ali Abdu. Ingen säger någonting, alla tänker och de behöver prata om det som hänt.

”De behöver prata om det som hänt.”

 ?? FOTO: RINKEBY UNGDOMSGÅR­D ?? VIKTIGT. Ali Abdu och hans kolleger på ungdomsgår­darna i Husby och Rinkeby anordnar workshops för att tala om de brott som skett den senaste tiden i Järva.
FOTO: RINKEBY UNGDOMSGÅR­D VIKTIGT. Ali Abdu och hans kolleger på ungdomsgår­darna i Husby och Rinkeby anordnar workshops för att tala om de brott som skett den senaste tiden i Järva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden