Mitt i Tensta

Tävlar om att utveckla skolor

- Kerstin Gustafsson

Nu bjuds landets arkitekter in för att rycka upp, och rusta upp, Rinkebys skolor.

– Det här är en av de roligaste dagarna för mig, som skolborgar­råd, sade Olle Burell (S) när han presentera­de idétävling­en Rötterna i Rinkeby.

I aulan i Rinkebysko­lan samlades arkitekter som ville delta i tävlingen som utlysts av SISAB, Skolfastig­heter i Stockholm AB, och Sveriges Arkitekter. Syftet med tävlingen är att samla in nya idéer hur skolans rum kan spela en roll för en hållbar utveckling av stadsdelen Rinkeby.

– Rinkeby byggdes en gång med otroligt höga ambitioner, sade Olle Burell. Men idag har vi ett skolsystem som separerar elever utifrån klass, etnicitet och religion.

Hälften av alla elever lämnar Rinkeby och söker

sig till skolor i andra delar av staden. Bara 21 procent av eleverna stannar kvar i Rinkeby på högstadiet. I Brommas skolor är det 90 procent av eleverna som stannar kvar hela grundskole­tiden. Nu hoppas skolborgar­rådet att den här tävlingen ska kunna ändra på den misstro som Rinkebybor­na visar sina skolor.

– Ni som är arkitekter brukar tänka utanför boxen! Martin Malmberg, rektor Rinkebysko­lan, var också där. Han var nöjd med tävlingens upplägg.

– Ja, det här känns bra. Annars handlar det mest om ”krigszoner” när det rapportera­s från Rinkeby.

Martin Malmberg påpekade att enligt den senaste undersökni­ngen från Skolverket så trivs eleverna i Rinkebysko­lan bättre än snittet för staden som helhet.

– Det får vi aldrig läsa om i tidningen.

Mohamed Hagi Farah, från Järva Föräldraal­lians, var däremot skeptisk till tävlingen.

– Det handlar inte om utsidan eller insidan på skolan, utan om vilken kvalitet det är på undervisni­ngen. Så länge vi ser att så många ungdomar går ut med ofullständ­iga betyg kommer det inte bli någon ändring.

 ??  ?? POSITIV. Martin Malmberg är rektor för Rinkebysko­lan. Han tyckte det skulle bli spännande att se vad tävlingen kunde leda fram till.
POSITIV. Martin Malmberg är rektor för Rinkebysko­lan. Han tyckte det skulle bli spännande att se vad tävlingen kunde leda fram till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden