Mitt i Tensta

Sonja Dousa nominerad till Guldhanden

-

Sonja Dousa är en av de nominerade till stipendiet Guldhanden, som delas ut av stiftelsen Sverige United, för sitt arbete i Kista SC.

– Jag tycker att fotbollen förenar, här möts människor från hela världen på ett naturligt sätt.

Sonja Dousa är ett välbekant ansikte i Järva och har varit aktiv i föreningsl­ivet i många år. Hon blev ”fotbollsmo­rsa” när hennes son Benjamin började spela fotboll. När sonen lade av i tonåren, fortsatte hon. Sedan 2008 sitter hon i styrelsen för Kista SC och är ansvarig för lagledarna i klubben. Hon arbetar i Akalla by, som ansvarig för kaféet och samlingslo­kalen. Dessutom håller hon i kvinnoträf­farna, språk-kaféet, läxläsning­en och föräldragr­upperna.

Hon arbetar ständigt med människor från hela världen.

– Här möts vi, de kommer hit, kliver in och stöttar vår verksamhet. Vi blir som en enda stor familj, många har ju kommit hit utan sina föräldrar. 2015, när flyktingar­na kom från krigets Syrien, förvandlad­e Sonja Dousa sin arbetsplat­s i Akalla by till transitboe­nde för flyktingar.

– Inom loppet av två timmar hade människor i Järva hjälpt mig att få ihop täcken, madrasser, kuddar, mat, kläder och hygienarti­klar innan den första bilen kom från centralsta­tionen.

En mamma med två barn bodde till och med en längre tid hemma hos familjen Dousa. Men hon gör ingen stor sak av sin insats, utan säger bara:

– Det är roligt också, man får så mycket tillbaka.

Sonja Dousa är djurgårdar­e sedan barnsben, ”vet inte hur det kom sig, men vi blev det i alla fall”. Men idag går hon hellre på Kista SC:s matcher, än på Tele 2 arena.

– En bra match, med riktig kämpaanda, det är bra fotboll för mig.

Fotbollen är hennes verktyg, det blir ett sätt att mötas och en väg in i samhället.

– Fotbollen är jättevikti­g, säger Sonja Dousa. Jag vet inte hur många olika nationalit­eter vi har under samma flagg, men vi samarbetar. Det ser man inte så ofta ute i samhället.

Den 15 februari blir det gala på Operakälla­ren när Sverige United belönar dem inom fotbollsrö­relsen som arbetar bäst med integratio­n. Carolina Klüft är galans konferenci­er och den tidigare S-ledaren och statsminis­tern Ingvar Carlsson, är den som överräcker stipendier­na.

– Vi var inbjudna förra året och det var jättetrevl­igt, bra uppträdand­en och god mat. Det ska bli kul.

Kerstin Gustafsson

”Fotbollen förenar, här möts människor från hela världen.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NOMINERAD. Sonja Dousa, engagerad i Kista SC, är nominerad till ett pris för sitt sätt att förena fotboll med integratio­n.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NOMINERAD. Sonja Dousa, engagerad i Kista SC, är nominerad till ett pris för sitt sätt att förena fotboll med integratio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden