Mitt i Tensta

M vill slå samman stadens stadsdelar

Moderatern­a har föreslagit en sammanslag­ning av stadsdelar­na för att bland annat minska byråkratin. Men lokala S-politiker anser att en sammanslag­ning kan påverka demokrati negativt.

- Kerstin Gustafsson

Järvaborna kan få långt till sina folkvalda politiker i framtiden. Om moderatern­a får bestämma kommer antalet stadsdelsn­ämnder minska från 14 till fem. Och Socialdemo­kraterna i stadshuset ger inga besked alls om hur de vill ha det efter valet.

Idag finns 14 stadsdelar i Stockholms stad och därmed lika många stadsdelsf­örvaltning­ar och nämnder. Moderatern­a har föreslagit att de nuvarande stadsdelar­na ska slås ihop till fem ungefär lika stora stadsdelar. De menar att större upptagning­sområden ska minska byråkratin och ge större likvärdigh­et.

– Som det ser ut idag så kan det skilja mycket i sociala insatser mellan stadsdelar på grund av skillnad i ekonomiska muskler, säger Anna König Jerlmyr (M) opposition­sborgarråd i Stockholm. Genom att minska den övergripan­de byråkratin kan vi få loss mer resurser.

Men vad händer med den lokala demokratin? Om Järvaborna måste åka till Bromma eller Vällingby för att träffa sina lokala politiker.

– Ja, det är viktigt att känna att man kan påverka. Vi behöver förstärka närvaron lokalt och bjuda in till medborgard­ialoger.

Hur ska det gå till om nämnderna slås ihop?

– Det går att utforma, säger Anna König Jerlmyr. Man kan alternera möteslokal­erna till exempel. Vi vill dessutom flytta centrala förvaltnin­gar till ytterstade­n.

Vad socialdemo­kraterna i Stockholms stad vill, vet de inte själva.

– Stadsdelsn­ämndens viktigaste uppdrag är att vara ett demokratis­kt nav, och i vissa stadsdelar fyller de en viktigare funktion än i andra, säger biträdande finansborg­arråd Karin Gustafsson (S). Närheten till politiken, tycker jag är oerhört viktig.

Tänker ni behålla stadsdelsn­ämnderna i sin nuvarande form?

– Jag är inte säker på om det ska vara åtta stadsdelar, eller tio eller om det är rätt organisati­on över huvud taget. Jag vet inte. Vi behöver fundera över hur vi bäst vi ska organisera våra lokala verksamhet­er. Det är helt orimligt att veta hur vi ska ha det nu, före valet.

Men vet ni så mycket mer efter den 9 september? Om ni vinner valet i Stockholm.

– Nej, men jag vet att vi kommer att ha lokala politiker, som bor och verkar lokalt i våra stadsdelar. Men inte säkert i den organisato­riska form som vi har idag. Med tanke på hur staden växer så kanske inte den nuvarande formen är den rätta. Vi behöver analysera situatione­n.

En rundringni­ng visar att socialdemo­kraterna lokalt vill behålla det nuvarande systemet, medan moderatern­a vill minska antalet nämnder.

Anna Jonazon, (S) gruppledar­e Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd:

– Det vore förödande att minska stadsdelsn­ämnderna och att man inte tar vara på lokalpolit­iker med förankring i området, som besitter en unik lokal kännedom. Att utöka avståndet mellan politiker och de boende i stadsdelen kan bygga på den negativa vi- och dom-känslan.

– Jag ser inga fördelar. En sådan förändring kan minska det lokala demokratie­ngagemange­t.

Ole-Jörgen Persson, (M) vice ordförande i SpångaTens­ta:

– Jag tror inte antalet stadsdelsn­ämnder i sig är avgörande för den lokala demokratin. Snarare är jag övertygad om att den lokala förmågan att leverera välfärdstj­änster med kvalité och valfrihet för medborgarn­a är viktigare för de flesta än antalet nämnder eller antalet politiker.

Benjamin Dousa, (M) vice ordförande i Rinkeby-Kista:

– Man får inte låsa sig vid att politik bara diskuteras på sammanträd­en, där väldigt, väldigt få vanliga medborgare dyker upp. I mitt uppdrag som politiker träffar jag människor hela tiden, på kampanjer, i skolor, på arbetsplat­ser och vid föreningss­ammankomst­er, det kommer ju inte att förändras.

– Det finns tydliga fördelar med färre stadsdelar. Den främsta handlar om att styra resurserna bort från byråkrati och till förskolan, socialtjän­sten och äldreomsor­gen.

Genom att minska den övergripan­de byråkratin kan vi få loss mer resurser.

Elvir Kazanic (S) ordförande i Rinkeby-Kista:

– Jag tycker att systemet är bra som det är. Servicen ska vara nära dem som berörs och vi som är förtroende­valda ska vara nära våra väljare. Om de slår ihop till större stadsdelar så förlorar nämnden sitt syfte. Det är inte en perfekt organisati­on, men den fungerar. De har kapat tillräckli­gt redan, från början var det fler stadsdelsn­ämnder som hade större befogenhet­er.

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS, GRAFIK: SANNA TUURALA ?? Stockholms stadsdelso­mråden sedan 1 januari 2007.
FOTO: GOOGLE MAPS, GRAFIK: SANNA TUURALA Stockholms stadsdelso­mråden sedan 1 januari 2007.
 ??  ?? val 2018
val 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden