Mitt i Tensta

Nytt gym-pass för Rinkebys mammor

På lördagarna ändrar Rinkeby ungdomsgår­d karaktär. Under en timme förvandlas stora salen till ett gym, bara för kvinnor. – Vi kommer varje gång, säger Nalini Bandara och Kanthi Johansson. Det är mycket proffsig träning.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Nalini Bandare och Kanthi Johansson är systrar och Nalini fick höra talas om träningen av en arbetskamr­at på jobbet. Gym-passen körde igång redan före jul och det brukar vara mellan 15 till 20 kvinnor som deltar.

– Vi börjar att värma upp! Det är viktigt att få upp pulsen!

Vi börjar alla promenera runt i salen, sedan går vi med höga knän och avslutar med snabb jogg på stället.

– Nu är det dags för axlar och armar.

Den som håller i gympassen är Lisette Tuominen, som är ”personal trainer”, PT. Till vardags är hon pedagog på Askebyskol­an och känner några av mammorna genom sitt arbete.

– Jag gör det här på min fritid, säger hon, eftersom jag tycker att det är viktigt. Vi behöver träna, särskilt vi kvinnor som fött flera barn.

Alla får ett rött band i kraftig gummi. Med hjälp av dem tränar vi både biceps och triceps, axlar, mage och rygg.

– Gummibande­n och mattorna har ungdomsgår­den hjälpt till att skaffa fram, säger Mohamed ”Gashan” Kulmiye, som är fritidslot­s i Rinkeby-Kista.

Han får inte vara med under träningen, men det var han som tog initiative­t till gympa-passen för mammorna.

”Jag har haft workshops med föräldrar om hälsa och då är det mest mammor som kommer.”

– Jag har haft workshops med föräldrar om hälsa och då är det mest mammor som kommer, säger han. Då började vi tala om vikten av att träna och många var intressera­de.

I sitt uppdrag som fritidslot­s ska han aktivera de barn och ungdomar som inte rör sig alls på fritiden.

– Så jag tänkte, att ett sätt är att engagera mammorna. Om de kommer hit, så är det enklare för tjejerna och killarna att komma också.

Hittills har de kört varannan lördag 10–11, men de flesta kvinnorna vill träna varje vecka.

– Men då måste jag få hjälp av någon, säger Lisette Tuominen, så att vi kan turas om. Jag har själv fyra barn, så det blir svårt att vara borta varje lördag.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NÖJDA. Efter avslutat gym-pass är det dags för gruppbild. Gashan i bakgrunden får inte vara med på gympan, men han får vara med på bild.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NÖJDA. Efter avslutat gym-pass är det dags för gruppbild. Gashan i bakgrunden får inte vara med på gympan, men han får vara med på bild.
 ??  ?? BRA. Systrarna Nalini Bandare och Kanthi Johansson uppskattar träningen mycket. Tränaren är väldigt proffsig, säger de.
BRA. Systrarna Nalini Bandare och Kanthi Johansson uppskattar träningen mycket. Tränaren är väldigt proffsig, säger de.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden