Mitt i Tensta

Unga engagerar sig för Rinkeby

Abdi Fatah, 19, är en av dem som startat Rinkeby Ungdomsråd. – Vi fick idén i somras, när de stängde Ungdomens hus. Då tänkte vi att vi ville göra något.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Sommaren 2017 stängdes Ungdomens hus i Rinkeby på grund av att drogförsäl­jning hade förekommit i lokalerna. Personalen­s säkerhet kunde inte garanteras, sade man från förvaltnin­gen, och så stängde man med omedelbar verkan.

– Vi som håller till i Ungdomens hus blev ledsna och hade ingenstans att ta vägen, säger Abdi Fatah. Det här är vårt ställe, så vi diskuterad­e vad vi kunde göra.

Abdi Fatah, som i vanliga fall studerar sista året samhälle/media på Odenplans gymnasium, var en av dem som tog initiative­t att starta ett ungdomsråd.

– Vi kan fungera som ”extraperso­nal”, säger han, som en mellanhand mellan personalen och ungdomarna.

Abdi Fatah och de som sitter i styrelsen för Ungdomsråd­et tillhör dem som gått på Ungdomens hus i några år.

– Ja, våra småsyskon börjar komma hit nu och vi vill att Ungdomens hus ska fungera bra.

De har valt en styrelse och de har haft möte med den ansvarige chefen på förvaltnin­gen. De har skickat in alla papper som är nödvändiga för att registrera en förening.

– Alla får vara med, det kostar ingenting. Men de som är medlemmar måste sköta sig, det kräver vi. Inget klotter, ingen nedskräpni­ng, inget våld får förekomma.

Nu under sportlovet har Ungdomsråd­et varit med och arrangerat fotbollstu­rneringen och poesiverks­taden i Ungdomens hus. För framtiden finns stora planer, även om organiseri­ng inte är så lätt alla gånger.

– Det är många som ställer en massa krav, säger Abdi Fatah. Men de glömmer att de har skyldighet­er också.

”Våra småsyskon börjar komma hit nu och vi vill att Ungdomens hus ska fungera bra.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? UNGDOMSRÅD­ET. Fr. v. Mikias Tekle, Shuayb Ali, Abdi Fatah, Ali Ahmed och Özlem Mermer.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON UNGDOMSRÅD­ET. Fr. v. Mikias Tekle, Shuayb Ali, Abdi Fatah, Ali Ahmed och Özlem Mermer.
 ??  ?? ANSVAR. Abdi Fatah, 19, tillhör de äldre ungdomarna på Ungdomens hus i Rinkeby. Nu har han och några till bildat ett ungdomsråd i Rinkeby. Vi vill ta ansvar och att det ska fungera här, säger han.
ANSVAR. Abdi Fatah, 19, tillhör de äldre ungdomarna på Ungdomens hus i Rinkeby. Nu har han och några till bildat ett ungdomsråd i Rinkeby. Vi vill ta ansvar och att det ska fungera här, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden