Mitt i Tensta

Dags att börja diskutera drogerna i rika områden

Ungdomar i rikare stadsdelar knarkar mest, men misstänks mer sällan för narkotikab­rott, visar en ny undersökni­ng från Brå. Det måste tas på allvar i debatten, skriver Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemo­kraterna i Tensta.

- Ordförande för (S) i Tensta och riksdagska­ndidat

För några dagar sedan framkom något oroväckand­e. I en undersökni­ng från Brå har man konstatera­t att ungdomar i innerstan använder mer narkotika än i förorterna.

Men de misstänks sällan för narkotikab­rott.

Många medborgare tycker och tänker att det sker narkotikah­andel i större utsträckni­ng i förorterna och enstaka gånger i innerstan.

Men här har vi en ny undersökni­ng som visar en helt omvänd bild och då måste man börja fråga sig hur det har kunnat undgå alla.

Kan det bero på att förorterna är mer bevakad av polisen och av medierna än innerstan? Jag tänker oavsett var man landar så måste man kunna diskutera detta.

I undersökni­ngen kan man tydligt se att de som bor i välbärgade områden och har högutbilda­de föräldrar misstänks mindre.

Jag är frustrerad och inte bara för att man har målat ut förorterna som de ställen där det sker narkotikah­andel, jag är mer frustrerad över att man inte ger utrymme åt att diskutera hur det har kunnat gå så pass långt utan att det upptäckts i andra områden.

Det är viktigt att polisen börjar tänka på sin arbetsmeto­d och hur det har kommit sig att detta har runnit mellan fingrarna.

Varje barn och ungdom som missbrukar narkotika måste både få hjälp och lagföras, oavsett var än den bor i Stockholm. Sådant får inte hamna i skuggan för att man inte vill förstöra ett områdes rykte. Det är orättvist mot ungdomarna som sjunker djupare ner i droger.

Gång på gång har jag uttryckt att medierna har en stor roll i vad som hamnar på debatt-tapeten. Nu måste denna undersökni­ng leda till eftertanke om vad det är som bör förändras, och hur man går vidare.

Sådana här diskussion­er kan föras både inom polis och socialtjän­st, men även bland andra aktörer i samhället. Om man synliggör och pratar mer om det är man närmare en lösning, än om man inte pratar om det.

Det får inte gömmas under mattan, för våra ungdomar i både förorten och innerstan är Sveriges framtid och viktigare än allt annat.

Så låt oss slå våra kloka huvuden ihop och vässa tankar och pennor så att våra ungdomar får en bra framtid. Mohamed Nuur (S),

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden