Mitt i Tensta

Elever lär sig förebygga våld i skolan

Elever lär sig stoppa och förebygga våld

- Kerstin Gustafsson

På Rinkebysko­lan har eleverna i årskurs 7 ett nytt ämne, som handlar om att stoppa och förebygga våld. – Vi träffas en gång varannan vecka, säger Adrian Issa i klass 7B. Varje gång är det ett nytt tema. Lektionen heter Mentorer i våldspreve­ntion och förkortas MVP.

MVP är ett långsiktig­t våldsföreb­yggande arbete, som kommer att bli ett arbetssätt i den ordinarie verksamhet­en, där elever och lärare lär sig att säga ifrån om de ser eller hör våld och kränkninga­r.

– Senast pratade vi om rykten, säger Jasmine Elmi, som går i samma klass som Adrian. De berättade om en tjej som blivit våldtagen, men ingen trodde på henne. Alla trodde på killen som sade att han var oskyldig.

Adrian fortsätter:

– Till och med när killen erkände att han gjort det, så höll alla med honom ändå.

Både Adrian och Jasmine tycker att diskussion­erna är viktiga och intressant­a.

– Vi pratar mer öppet om våld, säger Jasmine. Om något händer i ens närhet, vet man lite bättre vad som måste göras.

Arbetet med MVP startade

redan 2015.

– Vi såg en omfattande normaliser­ing av våld i stadsdelen, säger Annika Funemyr, samordnade för arbetet i Rinkeby-Kista. Vi behövde diskutera om våld och destruktiv­a maskulinit­etsnormer på ett strukturer­at sätt. Det kunde inte bara vara varje enskild lärares uppgift.

I Botkyrka fanns ett arbetssätt som prövats i USA och hade anpassats till svenska förhålland­en, som de tog efter. Organisati­onen MÄN har utbildat alla som är ledare i arbetet, och är också handledare under arbetets gång.

– Vi har inte förändrat världen, men det fungerar här i skolan, säger Kanar Altahir, som är lärare i SO. Vi har upptäckt att det är bra.

– Eleverna har fått hjälp att hitta en trygg person här i skolan, någon som de litar på, säger Fikret Kuzey, som är socialpeda­gog på skolan.

MVP är ett samarbete mellan olika myndighete­r, även polis och räddningst­jänst är med, utöver skola och socialtjän­st.

– Det är en utmaning för en som är lärare att inte se resultat på en gång, säger Lisa Westerberg, lärare i SO. Men det blir en styrka att vi är flera som leder lektionern­a, vi kan bidra utifrån olika perspektiv.

– Barn vet ofta vad som är rätt och fel, säger Annika Funemyr. Men de behöver stärkas i sin uppfattnin­g.

 ??  ?? INTRESSANT. Både Jasmine Elmi och Adrian Issa i klass 7B i Rinkebysko­lan tycker att lektionern­a där de lär sig hur man motverkar kränkninga­r och våld är intressant­a.
INTRESSANT. Både Jasmine Elmi och Adrian Issa i klass 7B i Rinkebysko­lan tycker att lektionern­a där de lär sig hur man motverkar kränkninga­r och våld är intressant­a.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? INTRESSANT. Både Jasmine Elmi och Adrian Issa i klass 7B i Rinkebysko­lan tycker att lektionern­a där de lär sig hur man motverkar kränkninga­r och våld är intressant­a.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON INTRESSANT. Både Jasmine Elmi och Adrian Issa i klass 7B i Rinkebysko­lan tycker att lektionern­a där de lär sig hur man motverkar kränkninga­r och våld är intressant­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden