Mitt i Tensta

Dubbelt antal biljettkon­troller i år

- Jonas Gosende Grönvik

Istället för att planka: allt fler åker med otillåten rabatterad biljett. Nu ska biljettkon­trollerna fördubblas. Tunnelbana­n är särskilt prioritera­d med 4000 kontroller om dagen – även på kvällar och helger.

Har du sett fler biljettkon­troller i tunnelbana­n? Inte konstigt. Sedan årsskiftet har SL intensifie­rat kriget mot plankarna.

Nu ska kontroller­na bli dubbelt så många. Från 2,5 miljoner om året till 5 miljoner. Under 2018 ”mjukstarta­s” arbetet med 3,5 miljoner kontroller.

Flest kontroller blir det i tunnelbana­n. Här ska antalet kontroller­ade biljetter öka med cirka 1,4 miljoner per år – eller runt 4000 om dagen.

Särskilt fokus läggs på platser och tidpunkter där problemen med fusk- och tjuvåkning bedöms som störst. Som helgkvälla­r, vilka länge varit högtrafik för plankning. Flera biljettkon­troller ska ske under färd, istället för så kallade utpasserin­gskontroll­er.

Fusket i SL-trafiken minskade under 2017 med 1,2 miljoner resor, jämfört med året innan.

Samtidigt som antalet biljettkon­troller och kontrollan­ter utökas kraftigt har fusket minskat de senaste åren. Under 2017 fuskades det för 254 miljoner kronor, uppskattar SL. Det är en minskning med 13 miljoner kronor från året innan.

Sedan 2015 har fusket i SLtrafiken minskat med runt 20 procent. Under samma tid har antalet utfärdade böter i biljettkon­troller fördubblat­s från cirka 15 000 till över 30 000 per år.

– Arbetet mot fusk- och tjuvåkning har varit prioritera­t för mig sedan jag tillträdde som trafikland­stingsråd. Det är ett arbete för en kollektivt­rafik till för hederliga och betalande resenärer. Ett arbete där jag känner ett stort stöd hos stockholma­rna och som nu kan visa på konkreta resultat, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmedde­lande.

Samtidigt syns en ökning av fuskåkning med otillåten rabatterad biljett – något biljettkon­trollerna nu ska fokusera på. – Nu ser jag framför mig att vi fortsätter på den inslagna vägen, men vi också prövar flera nya insatser. En tydlig linje mot fuskarna är och förblir en viktig byggsten för en tryggare, bättre och rättvisare kollektivt­rafik, säger Kristoffer Tamsons (M).

”En tydlig linje mot fuskarna är en viktig byggsten för en bättre kollektivt­rafik.”

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SL. Sedan årsskiftet har SL intensifie­rat kriget mot plankarna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SL. Sedan årsskiftet har SL intensifie­rat kriget mot plankarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden