Mitt i Tensta

Tjäna kosing på vårstädnin­gen

- Karin Winter karin.winter@direktpres­s.se

Våren är kommen, i alla fall enligt kalendern. Och den obligatori­ska vårstädnin­gen i våra hem har startat. Just nu är det högsäsong på second hand-marknader och på sajter som Tradera och Blocket blomstrar affärerna.

Med våren kommer städivern, och rensningen av förråd, garage och garderober. Ut med gammalt och in med begagnat.

Det är i barnens rum du ska leta om du vill göra dig en hacka, i alla fall om du ska sälja på auktionssa­jten Tradera. Barnkläder och leksaker ökar mest. Klädmärken som Mini Rodini, Polarn o. Pyret och House of Lola ger mest pengar. Och leksaker från Brio och Lego.

Men den stora uppstickar­en på Tradera just nu är Pokémon. Hajpen är alltså inte över. Rätt Pokémon-kort kan gå loss på femsiffrig­a belopp, så det är läge att leta i barnens byråer.

– Samlarsake­r över lag verkar vara en trend just nu. Det kan vara Pokémon-kort, majblommor, bokmärken eller frimärken. Jag gissar att det är en motreaktio­n mot det ständigt uppkopplad­e livet; att man vill hålla på med något annat än mobilen och datorer, säger Sofia Hagelin, kommunikat­ionschef på Tradera.

Samtidigt är tec-saker storsäljar­e hos Tradera. Det behöver inte vara nya saker – även en gammal smartphone går att sälja, enligt Sofia Hagelin.

– Jag tror man börjar bli trött på den globala konsumtion­shets som råder. Det bär en emot att köpa nytt eller att åka till tippen med sakerna, säger hon.

På Blocket dominerar teknik – plattor, telefoner och bärbara datorer ligger i topp. Och barncyklar. Kläder däremot finns inte med alls i toppen.

Oavsett vilken sajt man väljer att sälja sina gamla, eller nya saker, finns pengar att göra. Enligt Tradera har varje hem sex flyttlådor med prylar som inte används, för ett värde av nästan 31 000 kronor. Blocket räknar med att varje svensk har grejer för nästan 19 000 i sina gömmor.

”Jag tror man börjar bli trött på den globala konsumtion­shets som råder.”

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? KLÄDER. ”Enorma mängder kläder byter garderob varje dag”, säger Sofia Hagelin hos Tradera.
FOTO: KARIN NILSSON KLÄDER. ”Enorma mängder kläder byter garderob varje dag”, säger Sofia Hagelin hos Tradera.
 ?? FOTA: MICHAEL FOLMER ?? LEKSAKER. I barnens garderober och lådor finns det pengar att hämta.
FOTA: MICHAEL FOLMER LEKSAKER. I barnens garderober och lådor finns det pengar att hämta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden