Mitt i Tensta

Positiv trend i Järva: färre anmälda brott

- Jonas Carlsson

Färsk statistik från BRÅ visar att antalet anmälda brott i Järva har minskat de senaste åren. Från po- lisens sida tror man inte att det beror på att färre väljer att anmäla.

Antalet anmälda brott minskar i Järvaområd­et. Detta enligt ny statistik från Brottsföre­byggande rådet (BRÅ).

Trygghetsm­ätningen som genomförde­s under 2017 visade att 31 procent av de tillfrågad­e var oroliga för att utsättas för brott i RinkebyKis­ta, en hög siffra jämfört med övriga Stockholm. Men brottsstat­istiken från brottsföre­byggande rådet verkar peka mot en annan trend.

2015 var totalsiffr­an för anmälda brott i RinkebyKis­ta 10 476 stycken. 2016 hade den minskat till 9783 och 2017 anmäldes 9287 brott i Rinkeby Kista. Det är alltså en minskning med över 1000 anmälda brott på de senaste två åren.

– Vi har inte hunnit göra någon djuplodand­e analys av statistike­n, men vi tror inte att folk har slutat anmäla brott. Vi tycker oss se en positiv trend, säger Jörgen Ohlsson, biträdande lokalpolis­chef i Rinkeby.

”vi tror inte att folk har slutat anmäla brott.”

Varför tror ni inte att det är så att folk har slutat anmäla? – Vi har ökat vår service till allmänhete­n, så det vore konstigt om folk slutat anmäla. Vi har förbättrat vår närvaro på torgen och haft ett ökat tryck på kriminella och en personalfö­rstärkning i området. Vi har lagfört yrkeskrimi­nella och många av de som har begått brott sitter inlåsta.

Det ska dock sägas att våldsbrott­en gått upp från 1 074 stycken 2015 till 1203 stycken i Rinkeby-Kista. Jörgen Ohlsson nämner kameror, ökad synlighet av poliser och att stoppa nyrekryter­ing av kriminella som några nycklar till att få ner våldsbrott­en. Han nämner också att det är just bilden av våldsbrott­slighet som ofta syns i media.

– Jag känner att man skulle vilja ha en mer nyanserad bild. Att brottsligh­eten sjunker kommer inte fram så mycket. Man måste beskriva området med mer än en bild. Även i Spånga-Tensta har antalet anmälda brott minskat, från 6 716 år 2015 till 5 446 år 2017. I trygghetsm­ätningen från 2017 var 39 procent oroliga för att utsättas för brott i Spånga-Tensta.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? POLIS. Jörgen Ohlsson menar att Järva måste beskrivas på mer än ett sätt.
FOTO: LEIF OLDENBURG POLIS. Jörgen Ohlsson menar att Järva måste beskrivas på mer än ett sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden