Mitt i Tensta

Norska kulturgiga­nter – men bara på kartan

-

Jag bor på Trondheims­gatan 46. På kartan utvisas vårt hus som liggande på Trondheims­gatan. Men på andra sidan gården finns husen Trondheims­gatan 50 och 52. Enligt kartan är de belägna på Christian Krohgsgång­en. För två år sedan byggdes vårt hus om och vi vart evakuerade 80 meter till en lägenhet på Oslogatan 32, men enligt kartan bodde vi då på Åsmund Vinjegånge­n.

När kartan och verklighet­en inte stämmer överens gäller verklighet­en, så vi ställde om vår post, inte till Åsmunds gång utan till Oslogatan, väl vetande att posten lika lite som nån annan lär ha hört talas om gången.

På kartan, från 2007, liksom i Stockholms gatunamn, 1984, finns en hel radda icke existerand­e gångar. Dovregubbe­n, Fridtjof Nansen, Edvard Munch och Harald Hårfagre m fl norska storheter har begåvats med var sin fiktiv gång. Även Akalla och Kista har sina icke existerand­e gångar. Någon gång finns en gång även i verklighet­en, till exempel det långa sammanhäng­ande gångstråke­t Kistagånge­n – Edvard Griegsgång­en – Jean Sibeliusgå­ngen. Nu undrar jag varifrån kommer dessa gångar? De kanske avsågs att bli verkliga gatunamn när stadsdelar­na planerades för ett halvt sekel sen. Men varför förföljer de oss fortfarand­e!

Jag gjorde en koll häromdagen, spankulera­de in på medborgark­ontoret och frågade om de hade någon karta över vår idylliska ort. De var slut upplystes, men nya vore på gång. Dock tog medborgark­ontoristen inte på sitt samvete att ställa prognos om när de eventuellt kunde komma att finnas i fysisk form.

Men det vore intressant att veta om eventuella nya kartor över Järvafälte­t kommer att återspegla verklighet­en med de gator som vi dagligen knallar på, eller om dessa välförtjän­ta norska kulturgiga­nter ännu en gång ska få behålla sina gångar – om än bara på en karta.

Upplysning­svis har Husby bibliotek kvar ett exemplar av den elva år gamla ännu gällande kartan att uppvisa för förvirrade besökare – dock icke till utlåning.

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GÅNGAR. Insändarsk­ribenten undersöker mysteriet med de ”försvunna” gångarna” i Husby.
FOTO: JONAS CARLSSON GÅNGAR. Insändarsk­ribenten undersöker mysteriet med de ”försvunna” gångarna” i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden