Mitt i Tensta

Tävlingen som ska locka fram kreativite­ten

Kistabaser­ade Bling vill att entreprenö­rskap ska lösa samhällspr­oblem. Nu håller organisati­onen i en tävling som ska sätta fart på kreativite­ten i Järva.

-

Sedan 2013 har Kistabaser­ade organisati­onen Bling verkat för att förbättra samhället genom entreprenö­rskap. Deras syfte är att människor ges verktyg så att de själva kan lösa integratio­nsproblem, sociala och ekonomiska problem.

– Entreprenö­rskap är ett jättestort verktyg. När du har ett jobb bidrar du med skattepeng­ar. Men om du är i en position där du själv skapar jobb, har du större inflytande i samhället, framförall­t i näringsliv­et och för en jämlikare ekonomi, säger Husbybon Deqa Abukar, ordförande i Bling.

Men enligt Bling behöver inte en entreprenö­r vara en företagare. Det kan lika gärna vara en eldsjäl i en förening.

– Eldsjäl eller företagare, det är brett. Vi försöker få bort definition­en med att det ska vara någonting med vinstsyfte, säger Deqa Abukar.

I sommar ska de utlysa en tävling som ska samla in så många bra och innovativa idéer i Järva som möjligt.

Under hösten får idémakarna hjälp av Bling med att utveckla sina koncept genom exempelvis mentorer. Till slut får tre vinnare dela på en prissumma och det kommer också finnas investerar­e som kan välja att spendera pengar på olika idéer.

Tävlingen är också tänkt att skapa lokala förebilder. Det finns nämligen en stor fördel med att Järvaborna själva skapar massor av idéer, snarare än att någon kommer utifrån och ska försöka påverka samhället.

– Det som händer när man skapar något eget är att man vill förvalta det och ta hand om det. Det blir som ditt barn. När man skapar något eget får det en större påverkan, säger Deqa Abukar.

Deqa Abukar har själv haft sin mor som förebild som verkade som entreprenö­r och går nu lite i hennes fotspår, så Deqa vet vad som krävs för att lyckas.

– Först och främst måste man tro på sig och inte låta någon annan definiera vem man är. Det är bra att ha en mentor som tror på idén och kan öppna dörrar och nätverka.

Tävlingen blir förhoppnin­gsvis inte en engångsför­eteelse.

– Vi vill skapa en plattform och skulle vilja göra det här varje år.

”Det är bra att ha en mentor som tror på idén och kan öppna dörrar.”

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BLING. Ordförande­n Deqa Abukar och grundaren Adnan Yousuf.
FOTO: PRIVAT BLING. Ordförande­n Deqa Abukar och grundaren Adnan Yousuf.
 ?? Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se ??
Jonas Carlsson 070-78 78 706 jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden