Mitt i Tensta

Äldreboend­et där alla ska känna sig hemma

Boendet som anpassats efter åldrande iranier

- Jonas Carlsson

Först etablerade­s Persikan i Tensta där de huserade i några innan flyttlasse­t gick till Akalla i november 2016. Här anpassas allt efter de boende för att de ska känna sig som hemma, precis som om de vore i Iran. Personalen talar språket, det firas både svenska och persiska högtider, det görs inköpsreso­r till Iran för att införskaff­a inredning till boendet och så serveras persisk mat.

– Vi köper nästan 80 kilo frukt per vecka, säger verksamhet­schefen Salar Amjadi.

När vi går runt i lokalerna möts vi av många glada ansikten som vill bli fotografer­ade. Det märks att de boende trivs. 85-årige Asghar Esteka har bott på Persikan i 14 månader.

– Jag trivs mycket bra här! Allt är bra här, personalen är bra, Salar är bra, säger Asghar Esteka.

Enligt Salar Amjadi finns det inom iransk kultur en viss tveksamhet bland familjer att låta sina äldre släktingar flytta in på äldreboend­en. Men för Persikan, som är ensamma om ett äldreboend­e med den här inriktning­en, har efterfråga­n från anhöriga till både demenssjuk­a och ickedemens­sjuka varit stor.

– Tack vare vår inriktning har folk börjat ställa sig i kö. Folk från hela Sverige ringer hit, säger Salar Amajadi.

Speciellt viktigt är Persikan för demenssjuk­a som tappat det svenska språket och bara kan prata persiska eller något annat språk som finns i Iran. En hemmiljö med ett igenkännba­rt språk, mat och kultur är något som kan skapa en bättre trivsel för demenssjuk­a.

– Folk som har bott på andra äldreboend­en kan ha varit aggressiva för att de inte kunnat göra sig förstådda. När de kommer hit blir de lugnare, säger Salar Amjadi.

Trots Persikans inriktning får även de som inte har persisk bakgrund bo här. En svenskfödd man som bor här får också sina önskemål uppfyllda.

– Vi lagar köttbullar när han vill ha det, säger Salar Amjadi.

Har ni några andra boenden inriktade mot specifika nationalit­eter eller kulturer?

– Vi har ett spansktala­nde boende i Midsommark­ransen och en våning för arabisktal­ande i Tensta, säger Elisabet Keussen, vd på Kavat vård som driver Persikan.

■■ På det unika boendet Persikan är allt anpassat efter äldre iranier. Tanken är att alla som bor här ska kunna känna sig som hemma.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BOENDE. Asghar Esteka (till höger) stortrivs på äldreboend­et.
FOTO: JONAS CARLSSON BOENDE. Asghar Esteka (till höger) stortrivs på äldreboend­et.
 ??  ?? GEMENSKAP. Personal och boende på Persikan.
GEMENSKAP. Personal och boende på Persikan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden