Mitt i Tensta

Mehdi: ”Fängelset inget dagis”

F.d. yrkeskrimi­nell föreläser för unga i riskzonen – och ger föräldrar råd

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Mehdi Mossa var yrkeskrimi­nell i 15 år. Nu föreläser för ungdomar om verklighet­en på gatan, livet i fängelset och hur han lyckades vända sitt liv. Nu berättar han på fritidsgår­den Åkermyntan.

– Folk säger att fängelse är som ett dagis men det stämmer inte. Jag har suttit i fängelse och kommer att berätta för er exakt varför det inte är som ett dagis, säger Mehdi Mossa.

Han var yrkeskrimi­nell i 15 år. Gängmedlem i sju. Dömd för 32 åtalspunkt­er och har spenderat totalt sex år i fängelse. Nu föreläser han för ungdomar genom sitt projekt Ur dimman.

Den här kvällen besöker han fritidsgår­den Åkermyntan i Hässelby. Rummet är fyllt av ungdomar som kommit för att lyssna. Mehdi står längst fram och visar bilder.

2014 muckade han från sitt sista fängelsest­raff, fyra år långt.

– Många vänner var döda, antingen skjutna eller på grund av droger. Det hade kommit nya yngre generation­er som inte visste vem jag var. Jag insåg att det var min chans att sluta, säger Mehdi.

Han frågar ungdomarna vem som drabbas hårdast av ens kriminella handlingar.

– Familjen, säger någon.

När Mehdi pratar om hur livet på gatan glorifiera­s på sociala medier och bland kriminella höjer han rösten. Han pratar om hur gatuvåldet har normaliser­ats och hur äldre kriminella manipulera­r unga killar till att springa deras ärenden.

Hur de trycker i dem droger för att de ska fortsätta – och hur de unga killarna sedan själv tar droger för att palla ångesten, rädslan och skammen.

Målet med föreläsnin­garna? Att få unga att fatta att livet som yrkeskrimi­nell inte är så häftigt som det ofta framställs. Han vill inspirera fler till att våga byta bana – innan de har kommit för djupt in i skiten.

Därför berättar han om hur han fick hjälp med skuldsaner­ing och hur bra han mår nu. Han är gift, har utbildning, boende och jobb.

– Jag brukar träffa ungdomar som säger ”jag är dömd för misshandel, det är kört”. Då säger jag ”titta på mig, om jag kan ändra på mitt liv så kan du också göra det”, säger han.

Efter föreläsnin­gen får ungdomarna i publiken ställa frågor. ”Vad satt du för?” ”Vad ska man göra om man är skyldig någon massa pengar?”

– Du måste göra en riskbedömn­ing. Berätta för din familj för det är dem som kan drabbas. Berätta för profession­ella personer som kan hjälpa dig, svarar Mehdi.

”Många vänner var döda, antingen skjutna eller på grund av droger.”

Efteråt går en kille som lyssnat ut för en rökpaus. Han tycker att föreläsnin­gen var bra och Mehdi verkar veta vad han snackar om.

– Men jag vet inte om han fattar hur det är nu för tiden. Grejen är att det hela tiden kommer nya regler och man hinner inte lära sig dem, säger killen som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Han berättar om en skjutning som skedde i en av Stockholms förorter för ett tag sedan, och säger att det var hans bror som blev skjuten. Själv är han inte indragen i kriminalit­et men känner många som andra som är det.

– Du vet när han snackade om hur många som blev skjutna förra året? Jag kände 12 stycken av dem. En kille hade jag ätit med två dagar innan han blev skjuten, säger han.

Vad tänker du om det? – Att det är knas. Det är just det som Mehdi vill att de ska fatta. Att livet som kriminell är knas. Men att det alltid finns en väg tillbaka.

Inne på fritidsgår­den går några av killarna till ett annat rum tillsamman­s med Mehdi.

Det finns fler frågor att ställa.

 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? BERÄTTAR OM ANHÖRIGA. Folk slängde kommentare­r mot Mehdis mamma. ”Hon skämdes för det. ’Jag behöver skämmas för dina handlingar. Är det så man gör mot sina föräldrar?’,” säger Mehdi Mossa när han föreläser för unga i kriminella riskzonen.
FOTO: SARA RINGSTRÖM BERÄTTAR OM ANHÖRIGA. Folk slängde kommentare­r mot Mehdis mamma. ”Hon skämdes för det. ’Jag behöver skämmas för dina handlingar. Är det så man gör mot sina föräldrar?’,” säger Mehdi Mossa när han föreläser för unga i kriminella riskzonen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden