Mitt i Tensta

Inlinehock­ey gör entré i Kista

Idrottsutb­udet ökar i Kista – om än bara för tre månader. Fram till i mitten av juli avgörs i Husby ishall seriespel, SM och landslagsu­ttagningar i inlinehock­ey.

-

I Storstockh­olm har det de senaste 20 åren funnits en ”permanent” hall för inlinehock­ey – Visätra ishall. I år sa Huddinge kommun nej. Isförening­arna vann fajten.

Fram till 2015 ingick inlinehock­ey i Svenska Ishockeyfö­rbundet. Nu får det lilla förbundet, med cirka 1 200 aktiva, på egen hand kämpa för en säsong som varar från april till juli.

Raine Virtanen, ordförande i Stockholms­förbundet, är glad och nöjd över att man fick möjlighet att lägga golvet, som Huddinge kommun äger, i Husby ishall.

– Egentligen borde det inte vara problem att komma in i ishallarna. 19 står tomma och oanvända så här års, säger Raine Virtanen. Han avfärdar priset som orsak till att Sveriges största distrikt, med fyra herrlag i högsta serien, har ett golv.

I Göteborg fick man ingen spelplan i år.

Inlinegolv kostar 350 000 kronor. ”Ingenting med en amortering­splan”, menar Virtanen.

– Vi borde ha tre i Stockholms­distriktet, minst.

Istället väntar helgsamlin­gar i Husby, 5-6 maj och 12-13 maj. Då spelas sju seriematch­er CAMPER. Husby ishall blir centrum för årets säsong i inlinehock­ey. Första helgen vigdes för landslagsl­äger.

per dag, för herr-, dam- och fyra pojkkullar ner till U14.

Damserien blir speciell, förr har Stockholm och Köping haft lag. För att bredda sporten ska förbundet skapa fyra förbundsla­g. Alla damer som vill spela blir indelade i lag förbundet sätter ihop. På så vis kan tjejer som inte har lag i närheten av hemorten

lockas. Anders Näsström, ordförande i Inlinehock­eyförbunde­t, hoppas att landets runt 60 ringettesp­elare är intressera­de.

Utöver i Husby ska seriehelge­r arrangeras i Köping och på en ännu obestämd plats. Medaljerna fördelas under finalhelge­n i Husby i mitten av juni. Där ska även förbundska­ptenerna, bland annat Alexander Olsson och

Kristopher Dahling, samla landslagsa­spiranter i U16, U18, J20 samt dam- och herrsenior­er. Förrförra helgen genomförde­s första lägret med 16 damer ena dagen och 60 pojk- och juniorspel­are dag 2.

Sista månaden kretsar helt kring förberedel­ser inför EM i Frankrike (U16 och U18) samt J20-VM i Italien. Alexander Olsson gick nyligen upp i hockeyetta­n med Segeltorps IF, Huddinge.

– Inlinehock­ey är roligare. Många hockeyspel­are har det som en sidosport, inline ger mig mer.

Hur kan då Kistabor och andra i Storstockh­olm nyttja rinken i Husby? Förbundet saknar ekonomi för att ha ett stort lånesortim­ent skridskor och klubbor. Lite finns dock och 11.00-13.00 på vardagar är det tänkt att skolklasse­r kan testa.

– Allt har gått fort i år. Blir vi kvar i Husby även 2019 ska vi ha bättre möjlighete­r att visa upp sporten och låta ungdomar testa, säger Raine Virtanen. I år gör vi vad vi kan för att locka nyfikna. Jonny Andersson

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ??
FOTO: JONNY ANDERSSON
 ??  ?? ELDSJÄL.Raine Virtanen såg till att golvet hamnade i Husby när Huddinge kommun sa nej.
ELDSJÄL.Raine Virtanen såg till att golvet hamnade i Husby när Huddinge kommun sa nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden