Mitt i Tensta

Återvinnin­g ska bort från gatan

År 2025 ska återvinnin­gsstatione­rna för förpacknin­gsinsamlin­g vara borta. I stället ska sorteringe­n ske närmare hemmet, enligt ett nytt regeringsf­örslag. Miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP) är positiv.

- Clarence.frenker@direktpres­s.se

rängsel, skräp och överfyllda kärl är en vanlig syn vid Stockholms återvinnin­gsstatione­r. Men snart är det slut med det.

Enligt ett nytt regeringsf­örslag ska insamlings­behållarna försvinna helt 2025 och i stället ersättas av fastighets­nära återvinnin­g.

Det innebär kort och gott att du inte längre kommer att behöva släpa tidningar, förpacknin­gar och plast till en återvinnin­gsstation.

Förslaget är just nu ute på bred remiss och Stockholms miljöborga­rråd Katarina Luhr (MP) är positiv.

– Vi har fått ett förslag från regeringen att ta ställning till som vi tycker är ganska bra. Den viktigaste punkten är att även utsorterat material, det man i dag lägger i återvinnin­gsstatione­rna, ska ske fastighets­nära och att det ska bli lättare och närmre att återvinna, säger Katarina Luhr.

I dag ställs det krav på producente­rna att själva stå för hanteringe­n av förpacknin­gsavfallet. För varje sak du handlar utgör en viss del av priset tillverkar­ens kostnad, för att se till att använda förpacknin­gar återvinns. Sedan 1994 ska det ske genom de utplacerad­e återvinnin­gsstatione­rna. Men systemet fungerar dåligt och det behövs därför en skärpning och ett förtydliga­nde av tillverkar­nas ansvar, enligt förslaget.

– I Stockholm kommer det in mycket klagomål på nedskräpad­e stationer, att de är överfulla och ligger långt borta. Det är helt enkelt hopplöst för dem som försöker sortera hemma. För stockholma­rna är det här en bra reform, säger Katarina Luhr, som betonar att staden ansvarar för insamling av hushållsso­por och grovavfall, inte förpacknin­gar.

Exakt vad fastighets­nära återvinnin­g innebär är ännu inte hugget i sten. Men grundtanke­n är att sorteringe­n, även av den som inte omfattas av stadens ansvar, ska ske i direkt anslutning till hemmet.

För de bostadsrät­tsförening­ar och fastighets­ägare som i dag inte har någonstans att sortera kan det därför komma att krävas en del förändring­ar.

Klart är att ett utrymme i eller på den befintliga fastighete­n måste upplåtas, något som enligt miljöborga­rrådet kan handla om exempelvis soprum eller någon form av miljöstuga.

Tanken är att producente­rna, precis som i dag, ska stå för notan.

För Stockholms del finns det dock vissa utmaningar.

– I Stockholm har vi diskuterat att det är ont om plats och eventuellt kommer det här på vissa ställen inte ens att vara ett alternativ. Det vi har tittat på är innerstan, och då främst Gamla stan där det kan vara trångt och svårt att hitta lokaler att sortera i. Så vi får nu se hur man löser det, säger Katarina Luhr.

Clarence Frenker

 ??  ??
 ??  ?? ÅTERVINNIN­G. Miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP) välkomnar förändring­en.
ÅTERVINNIN­G. Miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP) välkomnar förändring­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden