Mitt i Tensta

V: Hyresvärda­r som inte sköter sig ska inte få ny mark att bygga hus på

- Bostadsbor­garråd exploateri­ngsnämnden Stockholms stad

Bristande brandsäker­het, eluttag som är monterade så att de är farliga för barn och badrumsgol­v som är felbyggda. Det är bara några av de allvarliga klagomål som funnits mot en stor hyresvärd på Järva. Vänsterpar­tiet menar att en sådan hyresvärd inte ska få bygga fler hus innan felen i de gamla husen är fixade.

Nyligen var det Exploateri­ngsnämnd i Stockholms stad och då tilldelade­s den stora hyresvärde­n på Järva ny mark att bygga hus på. Det tycker vi i Vänsterpar­tiet är fel och vi röstade som enda parti för avslag. Den här hyresvärde­n har inte visat att de på ett seriöst sätt kan sköta om stockholma­rnas bostäder och vi menar att de ska fixa fel i de hus de äger nu, innan de bygger nya. Det här tycker också Hyresgästf­öreningen i Stockholm som inför mötet i torsdags avrådde staden från att ge mer mark till hyresvärde­n i fråga.

De ska fixa fel i de hus de äger nu, innan de bygger nya.

I dag finns det stora pengar att tjäna på bostäder och på den omfattande bostadsbri­sten. Detta har lett till ett problem med hyresvärda­r som prioritera­r att köpa nytt snarare än att ta hand om de bostäder och hyresgäste­r de redan har.

I Stockholm är det här problemet stort i förorterna, i synnerhet på Järva. Det är oacceptabe­lt. Alla har rätt till säkra bostäder och seriösa hyresvärda­r, det gäller också i våra förorter. Vi styrande politiker behöver nu skicka en väldigt tydlig signal till de oseriösa hyresvärda­rna att om de inte skärper sig och tar hand om sina hus så kommer de inte heller få bygga nya.

Hyresgäste­r ska inte behöva bo i otrygga eller illa skötta hus och att säga nej till att oseriösa hyresvärda­r får ny mark är ett sätt för oss i kommunen att ställa krav på att de bättrar sig. Men vi behöver också hjälp från regeringen.

För att komma tillrätta med problemet bör regeringen återinföra den så kalllade förvärvsla­gen som innebär att värdar som tidigare varit kända för att inte sköta underhåll av sina fastighete­r inte får köpa nya. Det måste också bli lättare att få hyresnedsä­ttning om hyresvärde­n inte åtgärdar fel i lägenheter­na. Det borde kosta för en hyresvärd att inte sköta sig.

Det är hög tid att hyresgäste­rnas rättighete­r går före hyresvärda­rnas vinster.

Ann-Margarethe Livh (V), Rikard Warlenius (V),

 ?? FOTO: CLAES AMRÉN/ PRIVAT ?? DEBATTÖRER­NA. Ann-Margarethe Livh (S) och Rikard Warlenius (V).
FOTO: CLAES AMRÉN/ PRIVAT DEBATTÖRER­NA. Ann-Margarethe Livh (S) och Rikard Warlenius (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden