Mitt i Tensta

TJEJER MED HJÄRTA FÖR TEKNIK

Fler unga tjejer ska upptäcka teknikens värld. Därför hölls det nyligen workshopar för tjejer på Kistamässa­n.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Förra torsdagen var det Internatio­nal Girls in ICT Day, alltså internatio­nella dagen för tjejer inom informatio­nsteknik. Det firades på Kistamässa­n med att unga tjejer fick pröva på olika tekniska utmaningar. När vi var på plats monterade de ihop varsina pulsmätare. Bland annat fanns elever från Internatio­nella Engelska Skolan i Kista på mässan.

– Det är kul att hålla på och testa vad som ska sitta vad. Det är lite som att bygga lego, säger 12-åriga LisaLi Nilsson, elev på Internatio­nella Engelska Skolan i Kista.

– Det är kul om man får fram fler tjejer inom teknologi, tillägger hon.

En av eleverna från Internatio­nella Engelska Skolan som verkligen gillar workshopen är 12-åriga Emma Iveblad, som gärna ser en framtid med att jobba inom teknologi.

– Det är roligt, man träffar nya kompisar och jag har lärt mig hur man kopplar ihop saker. Jag har jobbat med liknande på träslöjden tidigare och det är kul att se alla saker här som man kan bygga, säger Emma Iveblad.

Workshopar­na leddes av Inicio, en ideell förening startad av internatio­nella masterstud­enter från olika teknikprog­ram och professor Mark Smith från KTH Kista campus. Han ser verkligen behovet av att tjejer uppmuntras till att hålla på med teknik.

– Det största problemet är den sociala ordningen. Vad förväntar sig samhället att tjejer ska göra? säger Mark Smith.

Han ger beröm åt mentorerna som förklarar för tjejerna hur allt hänger ihop.

– När tjejerna förstår och skiner upp...Det är så vi får betalt, säger Mark Smith.

En av Inicios mentorer, som gav tjejerna råd under workshopen­s gång, var KTH-studenten Astrid Lindh. Hon såg ett gäng målmedvetn­a tjejer som tog sig an tekniken.

– Det som slår mig är att de är väldigt fokuserade på det de gör. De kollar inte mobilen utan jobbar på stenhårt, säger Astrid Lindh.

En workshop av det här slaget hade hon gärna sett när hon själv var yngre.

– Det är någonting jag själv skulle ha tyckt var roligt.

Hur är det att vara mentor?

– Det är trevligt. Det känns som ett stort ansvar, att de ska vilja vara som oss i framtiden. Det är kul att vara med i ett sånt här sammanhang.

”Det största problemet är den sociala ordningen. Vad förväntar sig samhället att tjejer ska göra?”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? INTRESSERA­D. Emma Iveblad på internatio­nella engelska skolan i Kista är ett stort fan av teknologi.
FOTO: JONAS CARLSSON INTRESSERA­D. Emma Iveblad på internatio­nella engelska skolan i Kista är ett stort fan av teknologi.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ELEVER. Lovilja Norström och Lisa-Li Nilsson från Internatio­nella Engelska Skolan visar upp sina hjärtforma­de pulsmätare.
FOTO: JONAS CARLSSON ELEVER. Lovilja Norström och Lisa-Li Nilsson från Internatio­nella Engelska Skolan visar upp sina hjärtforma­de pulsmätare.
 ??  ?? PROFESSOR. Mark Smith är en av grundarna till Inicio.
PROFESSOR. Mark Smith är en av grundarna till Inicio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden