Mitt i Tensta

I Husby är dataspel kultur

-

Så klart att spel är kultur. Det tycker Kulturskol­an i Husby som nu anordnar kurser i speldesign.

Under våren har det hållits provkurser i speldesign i Kulturskol­an i Husby. Nu ska en kurs i någon form starta i Husby i höst.

– Kulturskol­an har ett uppdrag från kommunen att bredda verksamhet­en för att nå nya målgrupper. Det här handlar inte bara om att vända sig till killar som gillar att programmer­a, säger Anders Elers Ivarsson, tillförord­nad kulturskol­echef.

Varifrån kommer idén till att starta just en spelkurs?

– Det finns många olika ämnen man kan välja. Det här har varit tips från branschen, utifrån, och från elever och lärare. Så det här är ett resultat av vår omvärldsbe­vakning, säger Anders Elers Ivarsson.

Kursen kommer inte enbart att handla om dataspel, att koda upptar endast en liten del av kursen. Fokus ligger bland annat på hur man skapar figurer, scenografi och hur man berättar en story. Det kan också röra sig om andra sorters spel. Provkurser­na i vår handlade inte om små mycket om datorer.

– Det liknade bildlektio­ner, säger Anders Elers Ivarsson.

Är spel verkligen kultur?

– Ja, spel innehåller många olika estetiska uttryck, så det är verkligen kultur! Kod kommer vara ett litet moment i den här kursen.

Det är inte klart när kursen kan hållas eller hur många elever som kan delta. I mitten av augusti kommer mer informatio­n.

Jonas Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden