Mitt i Tensta

Mosaik visar ett Stockholm för alla

- Ulrica.andersson@direktpres­s.se

En jättemosai­k med fotografie­r tagna av stockholma­rna själva, har skapats i bland annat Tensta under Pridevecka­n. #onestockho­lm handlar, precis som hashtaggen antyder, om att vara ett Stockholm.

Alla som vill har kunnat skicka in bilder till mosaiken. För att ha chans att komma med skulle bilderna läggas ut på Instagram och taggas med #onestockho­lm.

Den som varit på plats har kunnat få bilden utskriven, för att själv sätta upp den på väggen. Ett nummer på utskriften har visat vilken ruta som bilden ska passas in i.

– Varje bild är faktiskt en person som ligger bakom. Alla kan bilda en stad, det är lite samma som det blir med bilden: Om man backar så ser man på håll att det blir något som funkar tillsamman­s. Det blir lite symboliskt, säger Mattias Prodromou Dahlqvist, projektled­are och kommunikat­ör på stadsledni­ngskontore­t i Stockholms stad.

Motivet, som skapats med hjälp av de olika bilderna, har varit hemligt från början. Under

Spånga-Tensta stadsdelsf­örvaltning har skickat in en bild via sitt Instagram-konto.

förra veckan har deltagare och förbipasse­rande kunnat se det växa fram; i förra veckan var det Tenstas tur.

– Det var väldigt mycket folk och mycket positiva kommentare­r. Man reagerade över uttrycket ”onestockho­lm” och undrade vad det betyder. Det är kul att man tänker på vad det egentligen innebär, säger Mattias Prodromou Dahlqvist.

Mosaiken, som fylldes med 20 procent varje dag, kom till Tensta som andra stopp under veckan.

– Då hade det inte riktigt kommit igång. Man var intressera­d av vad det skulle bli och var bilden skulle hamna, säger Mattias Prodromou Dahlqvist.

Totalt har det kommit in omkring 8 000 bilder, varav strax under 4 000 bilder på i första hand människor och lokala platser har fått plats i mosaiken.

Digital teknik känner av färgerna i bilderna som kommer in. En del bilder har fått ett filter över sig för att färgerna ska passa bättre in, men inte alla.

Både automatisk­a filter och manuella kontroller har rensat bort eventuella olämpliga bilder. Arrangörer­na har försökt minimera antalet bilder som kommer från samma konto, så att det blir spridning på deltagarna.

Företagslo­ggor eller politik hör inte hemma i mosaiken.

– Att vi hade Karin Wanngård (socialdemo­kratiskt finansborg­arråd, reds anm) med beror på att hon var med på invigninge­n, dessutom bor hon i området, säger Mattias Prodromou Dahlqvist.

Att #onestockho­lm skrivs på engelska beror på kopplingen till Europride. Samtidigt spred Stockholms stad informatio­n om sitt övriga utbud under veckan.

– Det handlar inte bara om att gå in på ett seminarium. Alla ska få vara med och aktiveras, delta och skapa något tillsamman­s – och samtidigt få informatio­n och kunna ställa frågor.

Mellan 14 och 18 augusti kommer mosaikverk­et att ställas ut på Brunkeberg­s torg under Stockholms kulturfest­ival.

Ulrica Andersson

 ??  ?? DELTAR.
DELTAR.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KUNGSTRÄDG­ÅRDEN. Mot slutet av veckan gick det att ana hur slutresult­atet skulle bli.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KUNGSTRÄDG­ÅRDEN. Mot slutet av veckan gick det att ana hur slutresult­atet skulle bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden