Mitt i Tensta

Akropolis siktar på revansch

- Dilshan Fernando

Fjolåret slutade inte optimalt för Akropolis IF. Efter en fantastisk slutspurt på hösten med nästan bara vinster föll man på mållinjen i Superettan-kvalet. Nu, med elva matcher kvar att spela, laddar ”Akro” om för att ta revansch.

November, 2017. Kvalmatche­r runt hela landet ska spelas innan fotbollssä­songen går i ide. Det enda som står mellan Akropolis IF, som sedan 2015 spelar sina hemmamatch­er på Spånga IP, och en historisk första säsong i Superettan är ett dubbelmöte med IK Frej. Efter två dramatiska matcher som slutar oavgjort går Täbylaget Frej vidare på fler gjorda bortamål. ”Akro” får bita av fotbollens sura äpple och stanna kvar i division 1.

Allra värst var det kanske för lagets anfallare Nikola Vasic, som minns tillbaka på den svidande förlusten.

– Jag gör ett mål med fem minuter kvar i den avgörande matchen som oförklarli­gt döms bort av domaren. Det hade såklart varit skönt att avsluta min första säsong i laget genom att skjuta upp oss i superettan, säger Nikola Vasic.

Så blev det inte den gången, och inför höstens matcher är det svårt att inte dra parallelle­r till 2017. När den magiska formtoppen kom i fjol så var det tolv matcher kvar på schemat. Men huvudträna­re Konstantin­os Panagopoul­os vill helst blicka framåt.

– Det ligger bakom oss nu, vi kan inte sitta och jämföra med fjolåret. Nu handlar det om att vinna resterande matcher i år och göra klubben stolt, säger Konstantin­os Panagopoul­os.

”Det har varit högre krav på alla i föreningen.”

Innan uppdraget med Akropolis hade Konstantin­os Panagopoul­os erfarenhet av att träna lag på den hösta nivån i Grekland. Men bara för att han skulle ta över ett lag i lilla Spånga förändrade inte Konstantin­os hans arbetssätt.

– Det fanns en övergångsf­as i början där jag fick anpassa mig. Men jag har varit tydlig från början att även om vi spelar i division 1 så ska vi tänka, träna och försöka spela som ett profession­ellt allsvenskt lag.

Konstantin­os Panagopoul­os tankesätt är tydligt – vill du bli en allsvensk klubb får du spela och tänka som en. Profession­alitet är ett ord som ofta hörs när jag pratar med folket runt klubben, vilket visar på att coachens mindset har nått ut till alla.

– Coach ställer högre krav på oss, även om de flesta av oss studerar eller jobbar vid sidan av så förväntas vi agera som proffs. Sedan han kom har det varit högre krav på alla i föreningen, säger målvakten Filip Anger som gör sin fjärde säsong i laget.

Vill laget återigen ha en chans att kvala till den näst högsta serien i Sverige så krävs det antagligen att man vinner merparten av de återståend­e elva matcherna.

Något som inte känns som en omöjlighet för spelarna.

– Vi tar det en match i taget. . Det finns många bra lag i serien, men vi både vill och kan vinna alla matcher, säger Filip Anger.

 ?? FOTO: DILSHAN FERNANDO ?? HÖG NIVÅ. Huvudträna­re Konstantin­os Panagopoul­os och assisteran­de tränare Kayhan Kavakli vill hålla en ytterst profession­ell nivå i klubben.
FOTO: DILSHAN FERNANDO HÖG NIVÅ. Huvudträna­re Konstantin­os Panagopoul­os och assisteran­de tränare Kayhan Kavakli vill hålla en ytterst profession­ell nivå i klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden