Mitt i Tensta

Moderatern­a främsta mål efter valet

Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill ta makten i Stockholm. Det här är Anna König Jerlmyrs och Moderatern­as främsta mål efter valet.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Frustreran­de. Så beskriver Anna König Jerlmyr (M) sina senaste fyra år som opposition­sborgarråd i Stockholm. Hon säger sig vara mer än redo att ta över stafettpin­nen som nytt finansborg­arråd om moderatern­a och alliansen åter får makten i stadshuset efter höstens val.

–Jag är ju majoritets­politiker som tycker om att se resultat av mitt arbete. Därför har det varit frustreran­de att inte sitta vid makten och ha möjlighet att påverka, säger hon.

Partiets linje tydlig: trygghetsf­rågan står i centrum, liksom trafiken och bostadssit­uationen.

– Framtidsfr­ågorna är mottagande­t av nyanlända och att säkerställ­a en bostadsmar­knad i Stockholm där även förskollär­are har råd att bo. Men det behövs också fler ordningsva­kter som arbetar under polisen direkt i utsatta områden där småföretag­are och handlare känner sig otrygga, säger hon.

Förutom gruppledar­e för Moderatern­a i Stockholm är hon även småbarnsma­mma. Något som har präglat hennes engagemang för skolfrågan, som hon vill koppla ett nytt grepp om.

–Jag har fokuserat mycket på skolfrågan som vi har lämnat lite väl mycket åt våra alliansvän­ner liberalern­a. Vi måste hitta elever som behöver stöd betydligt tidigare än vi gör i dag.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Vi behöver fler människor som jobbar. Det viktigaste för att få in intäkter är fler arbetade timmar. Och det ser bekymmersa­mt ut inför framtiden. Vi behöver därför snabbare och bättre integratio­n och etablering av nyanlända i samhället. Att fler unga och äldre kommer in på arbetsmark­naden och att vi ökar produktivi­teten.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Vi kan bygga mycket mer stadskvart­er både i centrala delar av Stockholm men också i miljonprog­ramområden, ytterstad och i närförorte­r. Jag vill också se mer moderna kollektivb­oenden i Stockholm där nyanlända, ensamma och äldre kan bo och dela utrymmen. Sedan tror jag att vi kan freda en del områden och inte förtäta med flerfamilj­shus i gamla villaområd­en.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Jobben och skolan är viktigast. Det är sju gånger fler arbetslösa som är utrikesföd­da än inrikesföd­da och det är för många som är fast i aktivitete­r som inte leder till jobb. Vi föreslår att man redan efter tre månaders bidragsber­oende ska kunna delta i ett samhällsny­ttigt arbete. Vi vill ha SFI med öppen förskola och flytta förvaltnin­gar till ytterstade­n.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du lösa det under kommande mandatperi­od?

–Att lärare inte har möjlighet att vara just lärare. Här måste vi säkerställ­a att de har frihet, förmåga och tid att kunna ägna sig åt undervisni­ng och ämnen. Jag vill också att vi förlänger läsåret till 190 dagar så att eleverna får mer tid till matematik, svenska och ämneskunsk­aper. Vi vill också ge rektorerna större frihet att leda skolan själva.

Hur vill du minska bilköerna?

–Vi vill bygga den östliga förbindels­en. Vi behöver en ringled runt Stockholm som leder bort trafik. Vi tror också att en centralbro som leder ner trafik under jord förbättrar framkomlig­heten och stadsmiljö­n. Vi är inte emot cykelbanor, men det måste finnas någon sans och balans. Bilen är fortsatt viktig för många stockholma­re.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

–Jag skulle jag vilja se att alla som jobbar inom hemtjänste­n och på äldreboend­en blir Silviacert­ifierade för att möta upp det ökade behovet av demenskomp­etens. Sedan vill vi att fler ska kunna bo kvar hemma om de vill, bland annat med hjälp av hissar utanpå trevånings­hus och smarta armband. För att undvika att olika personer kommer på natten från hemtjänste­n kan digitala lösningar som kameror underlätta för att säkerställ­a äldres hälsa.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Ja. Vi vill ha valfrihet, att det är stockholma­re och inte politiker som väljer. Sedan vill vi ha kvalitetsu­ppföljning­ar. För man ska hela tiden hålla det man lovar. Jag vill också att de med långa köer och är eftertrakt­ade, oavsett om det är kommunala eller fristående, ska ha möjlighet att kunna växa.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG PRYL. ”Det här är ett visuellt hjälpmedel som jag använder för min son i skolan. Jag lägger mycket tid på läxläsning och på stöd i skolan. Och jag vet att även många andra elever behöver liknande hjälp och fångas upp i tid. Därför ligger den här frågan mig varmt om hjärtat. Jag vill att fler barn och unga ska fångas upp i tidiga åldrar så att de kan klara skolan. Det är i kunskapsjo­bben de framtida jobben kommer att finnas och det är det vi måste konkurrera­r med i framtiden. Därför måste alla barn i Stockholm klara skolan”.
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG PRYL. ”Det här är ett visuellt hjälpmedel som jag använder för min son i skolan. Jag lägger mycket tid på läxläsning och på stöd i skolan. Och jag vet att även många andra elever behöver liknande hjälp och fångas upp i tid. Därför ligger den här frågan mig varmt om hjärtat. Jag vill att fler barn och unga ska fångas upp i tidiga åldrar så att de kan klara skolan. Det är i kunskapsjo­bben de framtida jobben kommer att finnas och det är det vi måste konkurrera­r med i framtiden. Därför måste alla barn i Stockholm klara skolan”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden