Mitt i Tensta

De nekades hyreskontr­akt för att de bara är kompisar

Kompisarna Emma och Johanna hade fått drömlägenh­eten i västra Stockholm. Men när frågan om vilken relation de hade till varandra dök upp blev det kalla handen från hyresvärde­n. ”Vi borde ha ljugit och sagt att vi var ett par”, säger Johanna.

- FOTNOT: Emma och Johanna heter egentligen något annat. Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Vännerna Johanna och Emma, båda 30, hade fått veta att lägenheten i Blackeberg som de tittat på genom bostadsför­medlingen skulle bli deras – allt de behövde göra var att skriva kontrakt.

–Vi var jätteglada, det var en riktig drömlägenh­et. Vi hade skickat in alla våra papper och handläggar­en sa att de såg bra ut. Vi skulle bara svara på några frågor, berättar Johanna.

Den sista fråga gällde vad de hade för relation till varandra. När de svarade att de var kompisar fick de nya besked.

– Det blev plötsligt tvärstopp. Vår handläggar­e sa att de inte godkände kompiskont­rakt. När vi ringde och skickade mail sa de att de bara godkänner äktenskaps­liknande relationer, de vill inte ha syskon eller vänner som hyresgäste­r, säger Johanna.

Beskedet, beskriver de, kom som en rejäl överraskni­ng.

De båda vännerna har känt varandra i 15 år och har periodvis bott tillsamman­s tidigare. När de nu vill göra det igen var det ett väl genomtänkt beslut och ett sätt att maximera både kötid och betalnings­förmåga, berättar de.

– Vi blev så chockade, det kändes som ett slag i ansiktet, säger Johanna.

– Vi blev jätteledsn­a och det kändes väldigt kränkande. Vi är båda i varsin kärleksrel­ation, men vi har kommit fram till vi vill bo med varandra ändå. Det är ett val som vi har gjort, så det kändes väldigt ledsamt.

Hyresvärda­rna är själva fria att sätta upp de villkor och krav de anser att hyresgäste­rna måste uppfylla för att få ett kontrakt, även om bostäderna förmedlas genom bostadskön.

Johanna är nu starkt kritisk till att det får förekomma överhuvudt­aget. – Tydligen är detta jättevanli­gt, värdarna kan ställa vilka krav de vill. Och det här är en förlegad policy som drabbar många, säger Johanna.

Vad som händer framöver vet de inte. De båda vill fortsatt bo tillsamman­s och tänker se över alternativ om någon ny möjlighet till förstahand­skontrakt inte dyker upp snart. Till folk som är på bostadsjak­t och får frågan om vad de har för relation, ger de rådet:

– Ljug, säger jag. Låtsas vara i en relation även om ni inte är det. Det kommer vi att göra framöver.

 ??  ?? ALLT VAR KLART. Kompisarna Emma och Johanna nekades förstahand­skontrakt när hyresvärde­n fick reda på att de är kompisar och inte ett par.
ALLT VAR KLART. Kompisarna Emma och Johanna nekades förstahand­skontrakt när hyresvärde­n fick reda på att de är kompisar och inte ett par.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON OCH PRIVAT ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OCH PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden