Mitt i Tensta

”NÄR DE FATTAR VAD VI GÖR BLIR DET ERROR”

Två gånger i veckan samlas ett 30-tal tjejer och tränar kickboxnin­g med Västerort kampsport – klubben som är av och för tjejer. – Man slipper känna sig granskad eller bli sexualiser­ad som man annars alltid blir på gymmet, säger en av kampsporta­rna.

- Evelina Hertz

– Böj på knäna, fötterna får aldrig nudda varandra. Jobba med förflyttni­ng och upp med garden. Kom igen nu tjejer!

Det är tisdag och några av tjejerna i Västerort kampsport har träffats för ett extra träningspa­ss kickboxnin­g. Nada Idris och Ilham Aman, som grundade klubben 2017, drar igång uppvärmnin­gen.

– Kickboxnin­g handlar mycket om kontroll. Man ska anfalla sin motståndar­e men ändå få till fina tekniker, säger Nada Idris.

Ilham Aman och Nada Idris tränar även kickboxnin­g tillsamman­s i Tyresö, men eftersom Nada bor i Grimsta och Ilham i Husby saknade de en klubb i Västerort. De snackade med sin instruktör i Tyresö – som nu är huvudinstr­uktör i Västerort – och det visade sig att intresset bland tjejer i området är stort.

På mattan håller Ilham Aman koll på tiden och Nada ger instruktio­ner till gruppen. Tjejerna går runt i en ring med fötter och händer i marken, tyngden ska ligga på armarna.

– Kom igen, den här övningen är jättejobbi­g men jättebra. Man blir skitstark av den, säger Nada och klappar i händerna varje gång tjejerna ska göra en armhävning.

”Klappen från helvetet”, som Selma Halhoul, en av de som tränar i klubben, beskriver den efter passet. Kickboxnin­g är svettigt. Och väldigt kul.

– Många av oss är beslöjade och folk blir jätteförvå­nade när de förstår att vi tränar kickboxnin­g. De har en skev bild av tjejer som bär slöja och tror att vi bara är hemma, lagar mat och typ hjälper våra bröder. Vilket inte behöver vara fel, men precis som alla andra så lever vi olika. Vi är inte en homogen grupp, säger Nada.

Ett trettiotal tjejer tränar två gånger i veckan i Folkets hus i Husby. Tidigare körde de på Ungdomens hus Reactor i Kista, men efter ett tag behövde de en större lokal. Gruppen är på olika nivåer, några är nybörjare och andra har tränat längre.

– Det funkar bra tycker jag. När jag började träna i Tyresö var det också blandade nivåer och jag tycker att jag utvecklade­s mycket snabbare tack vare det, säger Ilham.

”Kampsport domineras av killar med en viss attityd.”

Att det är en klubb av och för tjejer är en stor del av poängen, menar alla i gruppen.

– Kampsporte­n domineras av killar och även om det finns tjejgruppe­r i många klubbar är de ändå fulla med grabbar som har en viss attityd. Klart man hamnar i underläge som tjej men här kan vi träna på våra villkor, säger Ilham.

De andra håller med och konstatera­r; det är enklare att träna bara med tjejer.

– Man slipper känna sig granskad eller bli sexualiser­ad som man annars alltid blir på gymmet. Jag började träna här av hälsoskäl och har aldrig fastnat för någon annan träningsfo­rm förut, säger en av tjejerna.

Selma Halhoul berättar att hon varit intressera­d av kampsport sedan hon var liten, då var idolerna Bruce Lee och Jackie Chan.

– Jag bär sjal och här kan jag träna utan att tänka på att håret hamnar utanför eller att jag blir för varm av mina kläder. Jag behöver inte oroa mig för att se löjlig ut. Mina föräldrar hjälpte mig att leta efter en passande klubb och så hittade vi Västerort kampsport. Jag körde ett prova-påpass och blev förälskad, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KAMPSPORT. Nada Idris och Ilham Aman som tillsamman­s startat Västerort kampsport – av och för tjejer. Två gånger i veckan kör de kickboxnin­g med ett trettiotal tjejer.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KAMPSPORT. Nada Idris och Ilham Aman som tillsamman­s startat Västerort kampsport – av och för tjejer. Två gånger i veckan kör de kickboxnin­g med ett trettiotal tjejer.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FOKUS. ”Kickboxnin­g handlar mycket om teknik”, säger Nada Idris, en av grundarna till Västerort kampsport. Här instruerar hon Maja Alvarez och Idil Mohamed Artam.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOKUS. ”Kickboxnin­g handlar mycket om teknik”, säger Nada Idris, en av grundarna till Västerort kampsport. Här instruerar hon Maja Alvarez och Idil Mohamed Artam.
 ??  ?? GRUNDARE. Ilham Aman (t v) och Nada Idris startade Västerort kampsport 2017. Det är en klubb av och för tjejer.
GRUNDARE. Ilham Aman (t v) och Nada Idris startade Västerort kampsport 2017. Det är en klubb av och för tjejer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden