Mitt i Tensta

Blå huset kan bli del av Campus

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Missbruk av både droger och brandlarm togs upp när verksamhet­en i Blå huset gicks igenom med stadsdelsf­örvaltning­en. Avtalet med Stockholms stadsmissi­on har sagts upp och nu vill förvaltnin­gen blicka framåt.

Fritidsgår­ds verksamhet­en i Blå huset i Tensta har varit kantad av problem. I vintras gick stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta igenom verksamhet­en tillsamman­s med Stockholms stadsmissi­on i en avtalsuppf­öljning.

”Genomgåend­e har det varit ett bra år”, inleds den generella bilden av 2017. Men periodvis har ”mycket utagerande killgäng” behövt stängas av, något som lett till skadegörel­se.

Under hösten var det några ungdomar som regelbunde­t drog i gång brandlarme­t och orsakade utrymning. Samtidigt eskalerade narkotikap­roblemen, konstatera­r förvaltnin­gen: ”Stadsmissi­onen har intensifie­rat arbetet mot droger. Ett flertal möten med förvaltnin­gen har genomförts med anledning av upptäckt narkotikaf­örekomst i lokalerna .”

Verksamhet­en når inte de identifier­ade målgrupper­na: tjejer, nyanlända, personer med funktionsn­edsättning och hbtq-personer.

Stadsmissi­onen har drivit fritidsgår­den sedan 2010 och när avtalet skrevs såg verklighet­en annorlunda ut, konstatera­r stadsdelsd­irektören Per Kjellander.

Nu är man överens om att säga upp avtalet.

– Avtalet har förlängts och förlängts; det är inte fel men vi tittade på avtalet och det är inte bra vare sig för oss eller dem. Nu får nämnden ta ställning till vilken väg vi ska gå, säger Per Kjellander.

Än så länge är det inte bestämt om man ska driva gården i egen regi eller göra en ny upphandlin­g. Stadsmissi­onen är kvar till sista januari 2020.

– Under hela 2019 som vi ska fortsätta samarbeta ligger det i bådas intresse att ha en bra verksamhet, säger Per Kjellander.

Redan under 2018 har det fungerat bättre, enligt honom. 1,8 miljoner investeras i trygghets- och säkerhetså­tgärder. Att vässa de gemensamma rutinerna i huset är en möjlig förbättrin­g,

”Gammal historia blir börda på ryggen.”

såväl som att vara mer noggrann med vilken målgrupp man vänder sig till.

En tänkbar lösning i framtiden är att koppla ihop verksamhet­erna i Blå huset så att de på sikt blir en del av kommande Campus Tensta.

Alla är överens om att det behövs en nystart, enligt Per Kjellander.

–Blå huset har varit förknippat med så mycket tråkighete­r genom åren. Jag kände till det redan innan jag ens jobbade inom Stockholms stad. Det är känt via tv, det har varit problem sedan så många år. Gammal historia blir börda på ryggen, verksamhet­en som finns i dag förtjänar ett bättre rykte.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? AVSLUT. Stadsmissi­onen får fortsätta driva fritidsgår­den till januari 2020.
FOTO: LEIF OLDENBURG AVSLUT. Stadsmissi­onen får fortsätta driva fritidsgår­den till januari 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden