Mitt i Tensta

Ny idrottshal­l på Dalhagens BP

- Charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

Husby får en ny idrottshal­l på Dalhagens BP och skola strax intill.

Men Husbyborna får ge sig till tåls några år byggstarte­n är planerad till 2023 och allt ska stå färdigt först 2025.

Idrottsnäm­nden har sagt ja till förvaltnin­gens förslag och lämnat över projektet till Sisab, Skolfastig­heter i Stockholm AB, som fått i uppdrag att bygga både idrottshal­l på Dalhagens BP och F-9-skola i nära anslutning till hallen.

– De har kommit fram till att det behövs en skola också, så projektet har nu flyttats över till Sisab, säger Fredrik Månsson, planerare på idrottsför­valtningen.

- Vi har dock kommit något längre i planeringe­n av idrottshal­len än skolan, säger han.

Idrottshal­len på Dalhagens BP blir fullstor och kommer att byggas i två plan. I bottenplan blir det en servicedel med flera större omklädning­srum och flexomkläd­ningsrum, förråd samt en danslokal på 100 kvadratmet­er. På det övre planet blir det en stor hall för allehanda bollsporte­r och gymnastik.

– Skolan kommer att hyra idrottshal­len dagtid, sedan är övriga idrotter välkomna på kvällar och helger, säger Fredrik Månsson.

Utanför entrén planeras ett 15-tal parkerings­platser och norr om fastighete­n en kvartersga­ta som ska ansluta Hanstaväge­n till Finlandsga­tan och rymma gång- och cykelvägar.

Projektet har fram till nu utförts av fastighets­kontoret på uppdrag av idrottsför­valtningen, men ska fortsättni­ngsvis vara ett samverkans­projekt mellan Sisab, idrottsför­valtningen och utbildning­sförvaltni­ngen.

Planarbete­t startade under våren 2017 och ett samråd planeras till tredje/fjärde kvartalet 2018. Granskning planeras ske andra kvartalet 2019.

”Idrottsyto­r glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder.”

Behovet av nya idrottshal­lar i Stockholm är stort. Rinkeby-Kista förväntas öka med cirka 2 200 barn och unga fram till 2040. Därför anses den nya idrottshal­len nödvändig för att täcka det behovet.

Den planerade idrottshal­len ligger också i linje med Riksidrott­sförbundet­s önskan om fler idrottshal­lar i Sverige.

– Idrottsyto­r glöms bort när fokus ligger på att bygga bostäder. Det riskerar att bygga in segregatio­n och ohälsa när vi egentligen behöver bygga för vår hälsa. Vi kräver att ordet idrott läggs till i plan- och bygglagen, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrott­sförbundet i ett tidigare uttalande.

Kostnaden för idrottshal­len på Dalhagens BP beräknas till 100 miljoner kronor.

Charlotte Arwedsson

 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? TVÅ PLAN. Anläggning­en ska innehålla både en fullstor idrottshal­l samt en danslokal på cirka hundra kvadratmet­er i bottenplan.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD TVÅ PLAN. Anläggning­en ska innehålla både en fullstor idrottshal­l samt en danslokal på cirka hundra kvadratmet­er i bottenplan.
 ?? ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD ?? RITNING. Bakom skissen för idrottshal­len anar man den planerade F-9-skolan.
ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD RITNING. Bakom skissen för idrottshal­len anar man den planerade F-9-skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden