Mitt i Tensta

Vilma, 14: Skönhetsid­ealen är livsfarlig­a för oss unga

-

om hur vi ska vara och hur vi ska se ut, allt för att vara populär och få uppmärksam­het från andra. Och om du inte ser ut som alla andra tycker att man ska se ut så är man ful och tjock och såna saker som inte är sanna.

Detta måste sluta, unga människor tar sina liv på grund av dessa skönhetsid­eal.

Jag tror att alla har känt att de inte passar in, kanske för att man tycker att man är tjock eller har en ”stor näsa”. Det vanligaste är att folk säger något i stil med ”för tjock” eller ”för smal”, personer blir mobbade för att de har kurvor eller en mycket synlig ryggrad. Folk blir utstötta på sociala medier, man hör om unga tjejer som har anorexi.

Som tycker att de är för tjocka och inte ens vill leva. Men det sjukaste är nog att en annan människa psykiskt vill skada en person så mycket att den inte ens vill leva längre!

smala och ett exempel på hur vi ska ”se ut”. En skyltdocka som ska se ut som en man är mycket muskulös och lång, och en skyltdocka som ska se ut som en kvinna är mycket smal och lång. Inte alla ser ut som en modell, det är inte normalt att se ut så. Ordet normal borde inte ens finnas, eftersom inga är normala eller perfekta. Och du ska inte ändra ditt utseende för att någon annan vill att du ska. Så jag tycker att de borde göra skyltdocko­r mer kurviga och inte helt “perfekta”.

Och på sociala medier hör vi hur man ska gå ner i vikt så snabbt som möjligt och om drycker du kan dricka för att gå ner i vikt. Olika annonser lurar oss att gå på farliga dieter, vilket leder till ätstörning­ar, anorexi och andra sjukdomar. Annonsörer­na gör det för att få pengar, de bryr sig inte om de som far illa av det de hittat på.

mycket farlig sjukdom, som har lett till många dödsfall. Många ungdomar lider av anorexi, särskilt unga tjejer.

De som har anorexi tror att dom är tjocka och slutar äta, men är i själva verket nära döden.

I mina ögon tycker jag att alla är perfekta på sina egna speciella sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden