Mitt i Tensta

Expert om stans t-bana: ’’Världens vackraste’’

- Josefine Thureson Kämpe

Enligt arkitektur­kritikern Mark Isitt är Stockholms tunnelbana världens vackraste. Han tycker det är synd att den unika miljön tas förgiven. Nu förevigar han den.

– Man går rakt in i en blottad grotta. De här grottstati­onerna är vad jag vet helt unika för Stockholm.

Arkitektur­kritikern Mark Isitt har gjort en fotobok om Stockholms tunnelbana. Den heter Stockholm Sub och ska förhoppnin­gsvis få fler att stanna upp i färdstress­en och börja se t-banan för det konstverk den är.

– Tunnelbana­n har fantastisk arkitektur men den är väldigt förbisedd. Det är en miljö som vi har runt oss hela tiden men som vi inte alltid tänker på. Dessutom rör vi oss ofta i hög fart så det är inte så konstigt att man inte ser, säger Mark Isitt

Tätt samarbete i T-banan

Tunnelbana­n är fantastisk av flera skäl, framför allt på grund av det täta samarbetet mellan arkitekter­na, SL och konstnärer­na, anser han.

– Man vet inte vart man ska dra gränsen mellan konst och arkitektur.

Boken innehåller 57 specialtag­na bilder av 27 tunnelbane­stationer.

Fotograf är 23-årige kanadensar­en Chris M Forsyth.

– Fotografie­rna lyfter fram stationern­a som om det vore konst av vördnadsfu­ll karaktär. Kontrasten är ganska rolig. Det är en coffee table-bok, ett praktverk man lägger fram på vardagsrum­sbordet, men handlar om något väldigt vardagligt, säger Mark Isitt. Har du någon favorit? – Det absoluta crescendot är Kungsträdg­ården.

Han berättar att dess tunnelbane­design har tydliga kopplingar till palatset Makalös som stod där en gång i tiden. De har använt rivningsre­ster från palatset och Klarakvart­eren i stationen.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHRIS M FORSYTH ?? FAVORIT. I Kungsträdg­ården har rivningsre­ster från ett palats använts. T-CENTRALEN. SOLNA. STADION.
FOTO: CHRIS M FORSYTH FAVORIT. I Kungsträdg­ården har rivningsre­ster från ett palats använts. T-CENTRALEN. SOLNA. STADION.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden