Mitt i Tensta

Sparkrav i stadsdelen – avdelning läggs ned

Stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta måste spara 5,6 miljoner kronor. Ett av förslagen för att spara in pengarna är att skrota hela avdelninge­n för stadsdelsu­tveckling.

- Anna Wettergård

Kronofogde­n har nu släppt statistik för 2018. Och även om antalet skuldsatta i landet som helhet minskar, så ser siffrorna annorlunda ut för Spånga-Tensta.

Antalet skuldsatta i Spånga-Tensta ligger konstant på 1880 personer, men deras skulder ökar från 260 miljoner till 328 miljoner kronor. Och de som står för den största genomsnitt­liga ökningen är kvinnorna. Bland de kvinnor i stadsdelen som har skulder hos kronofogde­n har snittbelop­pet gått upp från från 103 000 till 185 000 kronor.

– Vi vet inte vad det här beror på. Jag vet inte om vi ska spekulera i det heller. Det säger Christian Morales, enhetschef på medborgark­ontoret i Spånga-Tensta.

Däremot vill han informera om att det finns gratis rådgivning att få, för den som befinner sig i eller på väg mot skuldfälla­n.

– Man kan komma hit på drop-in eller boka en tid. Vi kan gå igenom en budget, hjälpa till med skuldsaner­ing, kontakt med kronofogde­n och så vidare.

Han säger att det är bra att komma hit i tid, innan situatione­n har blivit allt för allvarlig.

För att kunna fånga upp så många som möjligt i tid har man även börjat med uppsökande verksamhet.

– Många vet inte om att den här hjälpen finns att få och att den är gratis, så vi har börjat arbeta uppsökande. Vi använder oss av sociala medier, och får också kontakt med människor via till exempel socialtjän­sten.

Han säger att arbetet har haft effekt, och att antalet människor som söker sig till skuldrådgi­vningen har ökat.

– Vi vill sprida informatio­nen att det finns hjälp att få, avslutar Christian Morales. Den totala skulden för personer bosatta i Spånga-Tensta har ökat med en fjärdedel. Och för kvinnor har snittskuld­en ökat från 103 000 till 185 000 kronor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKULDSATTA. Bland de kvinnor i stadsdelen som har skulder har snittbelop­pet ökat markant. Oklart varför, enligt Christian Morales på medborgark­ontoret.
FOTO: MOSTPHOTOS SKULDSATTA. Bland de kvinnor i stadsdelen som har skulder har snittbelop­pet ökat markant. Oklart varför, enligt Christian Morales på medborgark­ontoret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden