Mitt i Tensta

Nystart för Inkubatorn i Folkets Husby

Inkubatorn är en plats där ungdomar kan aktivera sig; till exempel sitta och plugga eller hålla möten. Nu har inkubatorn fått en nystart, med aktivitete­r och samtal många kvällar i veckan.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

– Tanken med Inkubatorn är att skapa en plats för unga, mellan 18 och 30 år.

Det berättar Ailin Moaf Mirlashari, som driver Inkubatorn på Folkets Husby. Vi träffar henne inne på Inkubatorn, där hon visar runt bland mötesrum, poddstudio och kokvrå.

Hon berättar att när Folkets Husby startades så pratade unga om att de ville ha en aktiverand­e plattform, där man kunde hänga på ett annat sätt än på en ungdomsgår­d. Så därför skapades Inkubatorn. När man blivit medlem så kan man antingen boka rum här, eller sitta ute i de gemensamma ytorna.

– Här kan man sitta och plugga, hålla styrelsemö­ten eller workshops.

– Vi vill att det här ska vara en plats för inspiratio­n, kunskapsut­byte och möten. Man kan också få praktisk hjälp, med att till exempel söka stöd eller hålla i årsmöten, berättar Ailin Moaf Mirlashari.

Nystart med temakvälla­r

Och nu har inkubatorn alltså fått en nystart. Det sjuder av aktivitet innanför de muralmålad­e väggarna. Det arrangeras kurser och festivaler Nyligen hölls till exempel en poddfestiv­al här, och snart hålls det en projektled­arutbildni­ng i samma byggnad.

Dessutom anordnas det temakvälla­r flera gånger i veckan. En gång i veckan hålls ”Tanke tuesdays” med feministis­kt tema, och två kvällar i veckan är det ”Unity Talks” med tema psykisk ohälsa.

Lyriska över platsen

Faisal Muse och Fuad Omar, personerna bakom Unity talks, kommer förbi Inkubatorn när vi är här på besök. De är lyriska över vad stället har betytt för dem.

– Den här platsen är superspeci­ell. För oss har det varit en plats att kunna skapa det vi vill skapa, säger Faisal Muse, och fortsätter:

– Förut var vi en löst sammansatt förening. Vi kom hit med idéer, men vi fick former och struktur här.

Han syftar på den förening – Unity – som de två driver för att synliggöra och avstigmati­sera psykisk ohälsa bland unga. De har kommit långt. Nu för tiden håller de kurser och workshops; ofta här i huset. Och så poddar de – även det i samma byggnad.

– Tanken var att vi ville hålla en föreläsnin­gsserie kring psykisk ohälsa, och vi fick möjlighet att göra det här i huset. Här finns allt. En scen, och till och med en studio, säger Fuad Omar, och fortsätter:

– Det här stället är så inkluderan­de. Man kan kommer hit och känner sig som en del av det.

– Vi är så tacksamma. Det finns så många eldsjälar här. Det här är den mest medmänskli­ga plats som finns, avslutar Faisal Muse.

Vi vill att det här ska vara en plats för inspiratio­n, kunskapsut­byte och möten.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? AKTIVERAT. Ailin Moaf Mirlashari, Faisal Muse och Fuad Omar: tre av personerna som driver Inkubatorn i Folkets Husby.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD AKTIVERAT. Ailin Moaf Mirlashari, Faisal Muse och Fuad Omar: tre av personerna som driver Inkubatorn i Folkets Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden