Mitt i Tensta

”VI VILL INTE TVINGAS LÄGGA NER”

Kista AIF:s ordförande Said Ali oroas över drop in-fotbollens framtid i Järva.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Drop in-fotbollen på Spånga IP har i flera år samlat ungdomar på fredag- och lördagkväl­lar. Sedan förra arrangören Djurgården drog sig ur vid årsskiftet håller föreningen Kista AIF igång verksamhet­en – men det saknas en långsiktig lösning.

– Mellan 70 och 100 barn och ungdomar kommer och kör varje fredag och lördag. Just Spånga IP är populärt för att det är en riktigt bra hall. Det kommer folk från hela Västerort, från Tensta, Rinkeby, Bromsten och Hässelby. Vi vill inte tvingas lägga ner, säger Said Ali.

Han är ordförande i föreningen Allmänna idrottsför­eningen i Kista (Kista AIF), som håller igång verksamhet­en sedan årsskiftet då Djurgården, som startade upp verksamhet­en, slutade.

– Det är mycket tråkigt att Djurgården har dragit sig ur. De bokade hallar och stod för ledarutbil­dningar, materialko­stnader och ordnade turneringa­r. Men det viktigaste är att spontanfot­bollen kan fortsätta på något sätt, säger Said Ali.

”Fokuserar nu på skolor”

Att Djurgården har dragit sig ur är ett strategisk­t beslut inom föreningen och gäller inte bara Spånga IP, utan den så kallade Djurgårdsa­ndans drive in-fotboll på flera håll i Järvaområd­et.

– Vi fokuserar nu på vårt samarbete med skolor, både när det gäller hockey och fotboll. Så når vi fler barn i lägre åldrar. Vårt syfte är att få fler barn att röra på sig, inte bara i Djurgården utan generellt. Drive in-fotbollen vi har haft på Spånga IP är en jättebra verksamhet men den kan lika gärna fortsätta i lokal regi, säger Filip Lund- berg, hållbarhet­sansvarig i Djurgården.

Drop in-fotbollen i Spånga och tre andra hallar i Järvaområd­et har huvudsakli­gen finansiera­ts med pengar från idrottsför­valtningen i Stockholms stad. Runt 1 miljoner kronor om året har staden pytsat in och det mesta har gått till att täcka ledarlöner. Utbildning­ar och annat har Djurgården stått för.

Ledare har ställt upp gratis

Ledarna som Djurgården lärt upp är från Järva och enligt Said Ali har några ställt upp gratis under helgerna i januari, för att hålla igång verksamhet­en i Spånga under Kista AIF:s flagg. Men det är inte hållbart i längden, menar Said Ali.

Han får medhåll från idrottsför­valtningen. Men det finns ännu ingen plan för verksamhet­ens framtid. – Vi för en dialog med tjänstemän i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista, säger Peter Ahlström, stabschef på idrottsför­valtningen.

Han påpekar att hallboknin­gen ligger kvar med nolltaxa och att det just nu är upp till Kista AIF att bedöma om de ska använda den.

Spontanfot­boll i Tensta

Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör i Spånga-Tensta beskriver drop in-fotbollen som en positiv verksamhet.

– Men vi har redan spontanfot­boll i Tenstahall­en. Och nivån som Djurgården har haft kommer vi inte att kunna hålla ifall det blir upp till stadsdelen att finansiera detta, det kräver mycket pengar, säger han och fortsätter:

– Kanske ska vi ha in flera aktörer? Vi kanske ska vara flera som jobbar tillsamman­s på något sätt, vi vill inte lämna Kista AIF i sticket, säger Fredrik Jurdell.

På kort sikt verkar drop in-fotbollen hur som helst kunna fortsätta. Så sent som i onsdags gav idrottsför­valtningen Kista AIF beskedet att de kan söka pengar för vårtermine­n för att kunna fortsätta på Spånga IP fram tills nya beslut fattas.

– Det är positivt att verksamhet­en är räddad just nu men problemet är inte löst. Vi hoppas kunna fortsätta efter sommaren också, säger Said Ali.

Det kommer folk från hela Västerort, från Tensta, Rinkeby, Bromsten och Hässelby. Vi vill inte tvingas lägga ner.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BEKYMRAD. ”Drop in-fotbollen betyder mycket för många som bor häromkring. Spånga IP är en bra hall och det kommer barn och unga från hela västerort. Vi vill inte att den läggs ner”, säger Said Ali, ordförande i Kista AIF.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BEKYMRAD. ”Drop in-fotbollen betyder mycket för många som bor häromkring. Spånga IP är en bra hall och det kommer barn och unga från hela västerort. Vi vill inte att den läggs ner”, säger Said Ali, ordförande i Kista AIF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden