Mitt i Tensta

Förbifarte­n blir konst

Konstnären Ylva Westerlund dokumenter­ar ofta samhällsfe­nomen och utgår från platsen där hon bor i sin konst. Sedan flera år följer hon jättevägby­gget Förbifart Stockholm, som växer fram utanför hennes lägenhetsf­önster.

- Berättat för: Stella Papapanagi­otou | Foto: Mikael Andersson

Jag bor i Tensta och rör mig mycket på Järvafälte­t. En stor del av landskapsb­ilden är vägdragnin­garna. De påverkar hur vi rör oss, hur djuren rör sig, kopplar samman platser men bildar också gränser och barriärer. Det är svårare att gå från Tensta till Rinkeby än att ta bilen till Barkarby. Motorvägen är som en ekonomisk artär. Det väcker frågor som ”Vilka värden vill vi ha? Vad vill vi som stad?”

Precis utanför vårt fönster kommer förbifarte­n att komma upp ovan jord när den är klar. Sedan jag flyttade hit för sex år sedan har jag gjort flera konstproje­kt kopplat till förbifarte­n. Det är intressant att man bygger denna bilväg, som ska stå färdig 2026, samtidigt som de globala direktiven och det Stockholm strävar efter är att minska växthusgas­erna, det är en paradox.

Jag tycker att det måste gå att ifrågasätt­a. Finns det någon plan B? Skulle det till exempel gå att i framtiden göra om sträckan till spårtrafik?

Samtidigt som jag har en kritisk inställnin­g är jag fascinerad av själva bygget. Av konstrukti­onen, hur den växer fram. Tanken att konstruera något för att skapa en förbättrin­g, det finns en kraft i det.

Och det är intressant rent visuellt, när ett sånt här bygge sätts igång. Det är en enorm ackumulati­on av arbetskraf­t, jag ser varje dag hur det sprängs och byggs upp enorma strukturer. Det är de jag målar av, jag tycker att de är fina.

Nu fyller de en funktion men om de lämnades kvar sedan så skulle de bli något helt annat. Ett monument över en idé, över vårt förhålland­e till utveckling.

Jag började rita serier när jag var liten, har gjort en hel del science fiction. Det är med den blicken jag dokumenter­ar de här konstrukti­onerna. Hittills har jag gjort ett tiotal målningar men serien forsätter. Den blir klar 2026.

Motorvägen är som en ekonomisk artär. Det väcker frågor som ”Vilka värden vill vi ha? Vad vill vi som stad?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden