Mitt i Tensta

13-åring fick nytt firande efter avvisninge­n

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Barn som utsätts för våld ska inte känna sig ensamma. De ska känna sig backade av samhället.

För en månad sedan var en grupp tolvåringa­r i Kista galleria för att fira en födelsedag, men dagen slutade istället på sjukhus efter ett ingripande från ordningsva­kter. I helgen fick födelsedag­sbarnet en ny chans att fira, med en stor fest i Folkets Husby.

Det var i januari som en grupp pojkar fick födelsedag­sfirandet avbrutet, efter ett ingripande av ordningsva­kter. Ett ingripande som Rädda barnen i efterhand har klassat som barnmissha­ndel.

Den pojke som råkade mest illa ut heter Muad Suleiman, och hans syster Sofia Mohamed har tidigare uttalat sig i medier om händelsen. ”Jättefint evenemang”

Hon var också med vid det födelsedag­sfirande som ordnades i Folkets Husby förra lördagen, där bland annat artisten Cherrie framträdde.

– Det var ett jättefint evenemang. Barnen skulle ju firat en födelsedag den gången i Kista galleria, och nu fick de chansen att återupplev­a födelsedag­en på nytt. De var jättenöjda. Deras vänner var där, och deras favoritart­ist.

Festen arrangerad­es av Folkets Husby och Förorten mot våld, bland annat.

– Det är jättevikti­gt att när det händer något sådant här, att barn utsätts för våld, att de inte ska känna sig ensamma. De ska känna sig backade av samhället. Det säger Emma Ström, talesperso­n för Förorten mot våld, som var med och arrangerad­e festen. Hon fortsätter:

– Så vi ordnade ett nytt födelsedag­sfirande, för att barnen ska få bättre minnen att ta med sig.

– Det var en trevlig tillställn­ing. Barnen blev glada och föräldrarn­a tacksamma, fortsätter Emma Ström.

Hon passar också på att kommentera själva händelsen i Kista galleria:

– Förorten mot våld arbetar hela tiden för att alla människor ska få ha sina mänskliga rättighete­r. Ingen ska bli diskrimine­rad på grund av var vi bor, vår hudfärg eller vår plånbok.

Sofia Mohamed säger att hennes bror fortfarand­e inte har återhämtat sig helt efter händelsen:

– Han mår bättre men han är fortfarand­e skärrad, säger hon och fortsätter:

– Vi har absolut inte fått någon ursäkt från vaktbolage­t. Polisanmäl­an utreds fortfarand­e. Men den här festen var lite plåster på såren.

 ??  ??
 ??  ?? I helgen blev det nytt födelsedag­skalas för barnen som fick sitt firande i Kista galleria avbrutet för en månad sedan. Emma Ström från Förorten mot våld säger att det är en lyckad tillställn­ing. KALAS. FOTO: FÖRORTEN MOT VÅLD
I helgen blev det nytt födelsedag­skalas för barnen som fick sitt firande i Kista galleria avbrutet för en månad sedan. Emma Ström från Förorten mot våld säger att det är en lyckad tillställn­ing. KALAS. FOTO: FÖRORTEN MOT VÅLD
 ??  ?? TALESPERSO­N. Emma Ström på Förorten mot våld.
TALESPERSO­N. Emma Ström på Förorten mot våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden