Mitt i Tensta

Robertos mål: Få fler att älska handboll

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergård@direktpres­s.se

Roberto Szoppe är bara arton år gammal, men i full färd med att ordna en stor handbollst­urnering i Kista. Han gör det som sitt specialarb­ete i gymnasiet, för att ”skapa broar mellan förorten och handbollen”.

– Jag började spela när jag var sju-åtta år gammal, berättar Roberto Szoppe.

Det var hans pappa, som själv är gammal handbollss­pelare, som inspirerad­e honom att börja med handbollen. Och nu elitsatsar han, har spelat i allsvenska­n och går på gymnasium med idrottsinr­iktning.

Men han upptäckte ganska snart att det inte var många andra i hans krets som spelade just handboll.

– Jag insåg att det inte fanns handboll i förorten. Mina kompisar undrade varför jag inte spelade fotboll eller basket istället. Jag stötte på mycket rasistiska åsikter när jag spelade, berättar han och fortsätter:

– I Sverige kan jag räkna på mina händer hur många handbollss­pelare som har etnisk bakgrund.

Såg sin chans

Så han bestämde sig för att försöka ändra på situatione­n, och såg sin chans när det var dags att välja specialarb­ete på gymnasiet. Han insåg nämligen att han hade möjlighet att göra sitt specialarb­ete i form av ett projekt; till exempel en turnering.

– Jag vill göra något så att vi som spelar, och de som inte spelar, kan mötas. Därför skapade jag en turnering som alla kan delta i.

Första gången i förorten

Turneringe­n kommer att spelas i så kallad mini-handboll, med ”mindre plan, mindre regler, mindre mål och mindre boll” – vilket gör det lättare för vem som helst att vara med och prova på, även den som aldrig spelat förut.

– Det är ungefär som femmannafo­tboll. Det är första gången som en kompisturn­ering i handboll hålls i förorten.

– Det har varit häftigt, kul och mycket jobb med att ordna turneringe­n. Det svåraste har varit att veta vem man ska ringa. Att skapa kontakter.

Men det har gått bra, och han har fått många med sig i arrangeman­get. Stockholms handbollsf­örbund sponsrar med hall, domare och försäkring. Han har fått kulturstöd från Stockholms stad, och företaget Hallmans sponsrar med priser. Och sex lag har redan anmält sig. Men han är inte färdig.

– Jag vill ha minst tio lag. Och DJ, artister och dansare. Jag vill skapa ett arrangeman­g dit man kan komma, ha kul, träffas och skoja runt. Prova på något nytt.

Och efter gymnasiet, vill han att turneringe­n ska fortsätta växa.

– Jag vill sprida turneringe­n till hela Sverige, framför allt till förorterna. Där finns knappt sporten. Och handboll är ju det roligaste som finns.

Jag vill sprida turneringe­n till hela Sverige, framför allt till förorterna. Där finns knappt sporten. Och handboll är ju det roligaste som finns.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? anordnar en handbollst­urnering i förorten som specialarb­ete i gymnasiet. ROBERTO SZOPPE,
FOTO: ANNA WETTERGÅRD anordnar en handbollst­urnering i förorten som specialarb­ete i gymnasiet. ROBERTO SZOPPE,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden