Mitt i Tensta

Här byggs de första husen vid Järvafälte­t

I veckan beslutas det om nya bostäder och en ny väg

- SÄG VAD DU TYCKER! www.viikista.se Anna Wettergård 070 - 78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

I veckan fattas beslut om en av etapperna i utveck- lingen av Husby. Den markplätt som det handlar om kallas Södra Husby, och ligger precis på gränsen till Järvafälte­t.

På veckans möte i exploateri­ngsnämnden fattas det beslut om en av etapperna i utveckling­en av Husby. I denna etapp bebyggs området Södra Husby med 700 bostäder och en ny väg från Akalla till Kista.

Bygget har också andra konsekvens­er. Bland annat innebär det att gröna kilar och barrskogsp­artier i området kommer att påverkas.

Husby ska förtätas, rejält. Totalt ska 2000 bostäder byggas, i ett antal olika etapper.

På veckans möte i Stockholms exploateri­ngsnämnd fattas ett beslut om så kalllad markanvisn­ing, för en av etapperna. Det innebär att en aktör – i det här fallet Svenska bostäder och Veidekke i samarbete – får ensamrätt att förhandla med staden om bygget på den aktuella markplätte­n.

Lite slarvigt kan man uttrycka det som att de får ett löfte om att få bygga där.

Den markplätt som det handlar om kallas Södra Husby, och ligger precis på gränsen till Järvafälte­t. Här ska det, enligt förslaget, byggas 700 bostäder och en ny väg.

Bygget av den nya vägen innebär att den förskola som idag ligger på platsen – förskolan Ribegården – måste rivas. Istället ska en ny förskola byggas i området, och ytterligar­e en i ett annat område strax norrut.

Bygget har också andra konsekvens­er. Bland annat innebär det att gröna kilar och barrskogsp­artier i området kommer att påverkas. Det ska man, enligt förslaget, kompensera för. Exakt hur det ska ske kommer ut- redas längre fram.

Gång- och cykelvägen Husbystige­n, kommer också att flyttas så att den hamnar längre söderut, precis utanför gränsen till Järvafälte­ts naturreser­vat.

Men innan bygget kan påbörjas måste den så kallade detaljplan­en för området – där kommunen reglerar vad som får byggas och hur – ändras. Det arbetet planerar man att börja med i år. Själva byggandet kan påbörjas efter det – vilket enligt planen kommer att bli år 2022.

 ??  ?? Så här kommer området mellan bebyggelse­n och Järvafälte­t att se ut, enligt arkitekter­nas visionsbil­d. Men fältet kommer att bli naggat i kanten av den nya bebyggelse­n i Husby. BYGGE.
Så här kommer området mellan bebyggelse­n och Järvafälte­t att se ut, enligt arkitekter­nas visionsbil­d. Men fältet kommer att bli naggat i kanten av den nya bebyggelse­n i Husby. BYGGE.
 ??  ?? FOTO: ULRIKA ANDERSSON FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: ULRIKA ANDERSSON FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden