Mitt i Tensta

Vi vill minska klyftan mellan kvinnor i förorten och kvinnor i innerstan

Kistabaser­at Nätverk delar ut 10 000 kronor

- Anna Wettergård

Deqa Abukar och Amal Said från nätverket Womeniza om det nyinstifta­de priset som ska lyfta kvinnliga förebilder.

”Månadens womenuer” är ett nytt pris på 10 000 kronor, som delas ut ett par gånger per år till kvinnliga entreprenö­rer i förorten. Bakom priset ligger det Kistabaser­ade nätverket Womenisa, som vill lyfta fram kvinnliga förebilder.

– Vi vill minska klyftan mellan kvinnor i förorten och kvinnor i innerstan. Stärka individen och skapa ett jämlikt samhälle. Det säger Deqa Abukar, en av personerna bakom nätverket Womenisa och det nyinstifta­de priset.

Hon är operativ chef på nätverket Bling, och det var där allt började. Bling är nämligen ett nätverk som erbjuder rådgivning och hjälp åt människor som vill starta företag; finansiera­t av bland annat Tillväxtve­rket och Rotary. Men även om Bling fungerade bra, upptäckte Deqa Abukar och hennes kollegor att det fanns behov av en ännu tryggare plats, bara för kvinnor. Och så startades avknoppnin­gen Womenisa, speciellt riktad till kvinnor med utländsk bakgrund.

– Vi vill erbjuda en trygg miljö där kvinnor kan växa som individer. Vi erbjuder sådant som affärsrådg­ivning, utbildning och mentorskap – i kvinnornas egna miljöer, berättar hon och fortsätter:

– Det är en svår målgrupp att nå. Vi jobbar mycket med förebilder och igenkännin­gsfaktorer.

Hennes kollega Amal Said fyller i:

– Precis. Att de ska kunna se att ”hon har samma förutsättn­ingar som mig, men hon har lyckats”. Vi ville skapa ett nätverk av samverkan, där kvinnorna ska sporra varandra och tävla i god anda.

Delas ut i mars

Och nu har nätverket alltså precis fått finansieri­ng av Rotary, för att instifta ett pris till kvinnliga entreprenö­rer. Så föddes priset Månadens womenuer, som delas ut för första gången den 15 mars.

Deqa Abukar berättar att pristagare­n måste vara en womenuer, alltså en kvinnlig entreprenö­r – men inte i ordets klassiska betydelse.

– Vi har omdefinier­at ordet entreprenö­r. Vem som helst kan vara entreprenö­r, bara de ser lösningar istället för problem. Det kan vara en mamma som har ett barn med problem i skolan. Om hon arbetar tillsamman­s med barnet för att hitta lösningar, istället för att skälla ut barnet, så är hon en entreprenö­r.

Nominering­arna till priset har redan börjar trilla in.

– Vi har redan fått in 143 nominering­ar, men vi vill ha fler. Vi utser pristagare­n i samråd med Rotary. Och den som vinner, hennes arbete kommer vi att följa och framhäva på våra sociala medier, säger Amal Said.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Amal Said och Deqa Abukar delar ut priser till kvinnliga entreprenö­rer genom nätverket Womeniza.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Amal Said och Deqa Abukar delar ut priser till kvinnliga entreprenö­rer genom nätverket Womeniza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden