Mitt i Tensta

Tufft år med ny stram budget

- Anna Wettergård

Nu är årets verksamhet­splaner och budgetar i Spånga - Tensta och Kista - Rinkeby klubbade. Gemensamt för stadsdelar­na är att demokratip­engarna är borta, vilket gör det betydligt tuffare än tidigare.

SPÅNGA–TENSTA: Medborgarv­ärdarnas framtid osäker

– I verksamhet­splanen prioritera­s trygghet, barn, unga och näringsliv. Det är väl näringsliv­et som är lite nytt, i och med den nya majoritete­n, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör i Spånga Tensta.

Vad gäller själva budgeten så gäller det att hålla i pengarna.

– Vi får hålla i pengarna. Det handlar om att vi får prioritera vår kärnverksa­mhet; inte minst eftersom demokratim­edlen är borttagna.

Han syftar på de demokratim­edel, som tidigare kom från Stockholms kommun, men som försvann i och med det nya styret. Från dessa pengar togs pengar till medborgarv­ärdarna, vilket innebär att den här verksamhet­en nu hotas – vilket vi rapportera­t om tidigare.

– Där har vi ju en utmaning, som vi får försöka hitta andra sätt att lösa. Eller så får vi minska kostymen där. Vi vill ha kvar medborgarv­ärdarna, det är ju en bra sak, men rent strikt är det ju inte en kärnverksa­mhet.

Däremot kommer man att satsa på individ och familjeoms­orgen.

– Den stora enskilda satsningen är individ och familjeoms­orgen, som får femton miljoner extra. Det är en stor, viktig verksamhet, som kommer att bli ännu bättre.

Annars är budgeten i princip oförändrad bortsett från volymförän­dringar.

RINKEBY–KISTA: Ungdomsvär­darna utvärderas

Rinkeby – Kista har en budget som i mångt och mycket liknar den i Spånga – Tensta.

– Det som det trycks på är mer satsning på kärnverksa­mheten, det vill säga förskola, äldreomsor­g och individ/ familjeoms­org, säger Ulla Thorslund, stadsdelsd­irektör i Rinkeby - Kista.

Och liksom i Spånga - Tensta satsas det inom Individoch familjeoms­org.

– Det handlar om förebyggan­de arbete för barn och unga, om särskilt stöd till familjer med unga som placerats i familjehem. Vi satsar också på stöd till unga som vill lämna en kriminell livsstil.

I likhet med Fredrik Jurdell, nämner hon också det faktum att demokratip­engarna har försvunnit.

– Vi har kvar det långsiktig­a samarbetet med åtta föreningar inom ramen för Idéburet, offentligt partnerska­p (IOP), det ser vi till att vi har kostnadstä­ckning för. I år satsas totalt 9,75 miljoner kronor i dessa överenskom­melser, säger hon och fortsätter:

– Däremot har vi inte längre några extra pengar att lägga på sådant som lovaktivit­eter i samarbete med föreningar.

Detta innebär också att de pengar som går till föreningsb­idrag har minskat från 1,6 till 0,6 miljoner.

Man kommer också att behöva utvärdera huruvida man vill ha kvar ungdomsvär­darna.

Varför utvärderar ni just ungdomsvär­darna?

– De har ju annan sysselsätt­ning också; de är inte fast anställda. De har arbetat den period de skulle ha arbetat. Vi kommer inte att rekrytera nya innan vi är klara med utvärderin­gen.

– Vi har många olika grupper ute på fältet; vi får se hur vi ska samordna dem, avslutar Ulla Thorslund.

Den stora enskilda satsningen är individ och familjeoms­orgen. Det handlar bland annat om förebyggan­de arbete för barn och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden