Mitt i Tensta

Äntligen är hembesöksp­rogrammet här!

-

Från och med nu i februari erbjuds alla förstagång­sföräldrar som skriver in sig på BVC Spånga-Tensta sex hembesök av en BVC-sköterska och en föräldrarå­dgivare under barnets första 15 månader. I Rinkeby har detta erbjudits sedan 2013 med goda resultat. Nästan alla föräldrar har tackat ja RFK GH ÀHVWD lU P\FNHW Q|MGD RFK XSSOHYGH möjlighete­n att träffas hemma som positivt.

Hembesöksp­rogrammet stärker föräldrarn­as kunskaper om barn, förbättrar samspelet mellan föräldrar och barn, ökar föräldrarn­as kontakter med andra samhällsin­stanser och stärker deras självkänsl­a och därigenom förbättras barnens hälsa och YlOEH¿QQDQGH

Under besöken utgår BVC-sköterskor­na från det ordinarie barnhälsop­rogrammet medan föräldrarå­dgivaren kan sätta mer fokus på frågor kring föräldrask­ap och anknytning.

– Varje hembesök har ett tema men det är föräldrarn­as funderinga­r och frågor som står i centrum säger föräldrarå­dgivare Anna Forsell.

+HPEHV|NVSURJUDPP­HW KDU KDIW ÀHUD goda effekter, till exempel att en större andel barn vaccineras och det har blivit färre akutbesök för små barn.

± 'HW ¿QQV PnQJD I|UGHODU PHG DWW träffas i hemmiljö. Det blir till exempel mer konkret att prata barnsäkerh­et i hemmet, menar Anna Forsell.

Förutom de sex hembesöken kommer föräldrarn­a även att gå till BVC vid några tillfällen, som för vaccinatio­ner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden