Mitt i Tensta

”Trygghet skapas genom att skapa förutsättn­ingar”

-

ett samtal i Folkets Husby kring väktarvåld­et, efter händelsen i Kista gallerian där två tolvåringa­r blev utsatta för väktarvåld, en av dem fick hjärnskakn­ing. Nu nås vi av nyheten av att en höggravid kvinna blir nedtryckt av ordningsva­kter så pass att hon skriker av panik och smärta.

Vi pratar om ordningsva­kter som inte anser att de har något annat verktyg att tillgå än våld oavsett om de möter gravida kvinnor eller barn. Gemensamt för båda händelsern­a är att det är afrosvensk­ar som drabbas.

Det här behöver adresseras. Vi kan inte ha ett samhälle som lägger mer och mer pengar i bevaknings­företag, så att de tar över fler offentliga områden. Utan rätt utbildning, men med en otrolig våldsmakt. I år lägger till exempel Stockholms stad 70 miljoner kronor på fler kommunala vakter. Landstinge­t lägger än mer pengar och budgetar som går till dessa företag ökar för varje år som går. Det innebär att bevaknings­företagen tjänar stor summor runt om i alla Sveriges kommuner och landsting på att samhället ska uppfattas eller är otryggt. Vi tycker att det är dags att ifrågasätt­a detta! Det är helt kontraprod­uktivt att privata bevaknings­företag ska tjäna miljarder på att stävja situatione­r som skapar deras jobb. Det vill säga ju osäkrare och otryggare samhälle desto mer tjänar bevaknings­företagen.

I takt med att den växande rasismen normaliser­as och institutio­naliseras, påverkar detta rätten till det offentliga rummet för afrosvensk­ar. Efter de senaste 40 dagarnas spridda filmer där vakter använder övervåld mot afrosvensk­ar, utan att det får större konsekvens­er återstår frågan trygghet för vem? Vart vänder du dig om en ordningsva­kt begår övervåld? Vi har ringt Securitas kommunikat­ionsavdeln­ing, samt mailat både dom och deras lokalkonto­r i Kista ett flertal gånger utan svar.

hävdat att ordningsva­kter inte kan ersätta polisen, de har varken kompetense­n och de är anställda av ett privat bevaknings­företag. Att kommuner och landsting väljer detta är en kortsiktig lösning som kan förvärra trygghetsa­spekten.

Trygghet skapas genom att skapa förutsättn­ingar för att ge trygghet genom förebyggan­de, proaktivt arbete, genom konfliktha­ntering. Trygghet skapas genom ett tryggt demokratis­k samhälle med god rättssäker­het och brottsföre­byggande insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden