Mitt i Tensta

Tensta ska få ”smarta” lampor

- Stella Papapanagi­otou

Trasiga gatlyktor som står olagade i veckor kan snart vara ett minne blott, i alla fall på utvalda platser i Spånga-Tensta. Här ska staden testa en ny smart belysning. Satsningen är en del av stadens strategi för att göra Stockholm till en smart och uppkopplad stad och SpångaTens­ta har valts ut som pilotområd­e för att testa en ny sorts belysning.

På ett antal platser kommer gatubelysn­ingen att bytas ut mot ledlampor vilket ska bli billigare och mer miljövänli­gt.

– De nya lamporna har sensorer som bedömer ljusnivåer­na utomhus. Och man kan reglera så att ljusnivån är lägre på tider när det är få människor ute, men att den ökar automatisk­t om det kommer folk, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd i Stockholms stad.

Pilotproje­ktet kostar 20 miljoner kronor och SpångaTens­ta har valts ut för att den upplevda tryggheten här är lägst, enligt stadens trygghetsm­ätningar. Till exempel känner endast 32 procent av kvinnorna sig trygga när de rör sig ute i sitt område på kvällstid, jämfört med 75 procent av kvinnorna på Norrmalm.

Dålig belysning är också ett vanligt klagomål från boende i stadsdelen.

– Tanken är att det här ska skapa tryggare miljöer. Idag krävs det att någon felanmäler en trasig lampa eller att stadens anställda upptäcker det när de är ute. De nya lamporna talar själva om ifall de går sönder och man kan åtgärda det direkt, säger Daniel Helldén.

Exakt vilka platser som får den nya beslysning­en är inte klart. I ärendet som ska upp för beslut i trafiknämn­den nästa vecka står att en platsinven­tering ska göras och att man kommer att intervjua boende i området. De nya lampona ska sättas upp under 2019.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYTT ÄR BYTT. Nu ska Spånga-Tensta få nya smarta och miljövänli­ga lampor på flera håll i stadsdelen.
FOTO: MOSTPHOTOS BYTT ÄR BYTT. Nu ska Spånga-Tensta få nya smarta och miljövänli­ga lampor på flera håll i stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden