Mitt i Tensta

Nytt förvaltnin­gshus och hyresrätte­r slopas

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Stadsdelsf­örvaltning­ens flytt till ett sprillans nytt förvaltnin­gshus på gamla Kämpingesk­olans tomt i Tensta är inställd. Anledninge­n? Hyran väntas bli dubbelt så dyr jämfört med tidigare beräkninga­r. Samtidigt stoppas även planerade hyresrätte­r. För andra gången stoppas stadsdelsf­örvaltning­ens planerade flytt från lokalerna i Lunda industriom­råde, där de sitter idag, till Tensta. I ett ärende som ska upp i stadsdelsn­ämnden 7 mars är förslaget att upphäva det inriktning­sbeslut som fattades så sent som i april 2018.

Drar i nödbromsen

Tanken var att förvaltnin­gen skulle hyra in sig i ett nytt hus som skulle byggas av Svenska bostäder och kallhyran beräknades hamna på cirka 9 miljoner kronor per år. Enligt nya beräkninga­r väntas den landa på nästan det dubbla.

– 17 miljoner per år är det vi hört nu. Det finns ingen ekonomi i det. Vi drar därför i nödbromsen och sätter stopp för detta, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden.

”En grov uppskattni­ng”

Enligt tjänsteutl­åtandet handlar kostnadsök­ningen framför allt om verksamhet­sanpassnin­gar som skulle krävas i lokalerna.

– Hyresnivån som togs fram först var en grov uppskattni­ng, nu när projektet kommit längre och vi räknat på det så landar det betydligt högre, säger Jonas Elamsson, kommunikat­ör på Svenska bostäder som skulle bygga och hyra ut det nya förvaltnig­shuset.

I och med att kontorsdel­en försvinner så finns det ingen ekonomi i projektet.

I projektet ingick även 170 hyresrätte­r, som skulle byggas i anslutning till det nya kontorshus­et. Nu riskerar de att inte heller byggas.

Per-Eric Siljestam är projektled­are på exploateri­ngskontore­t:

– I och med att kontorsdel­en försvinner så finns det ingen ekonomi i projektet, säger han.

Kan bli bostadsrät­ter

I nuläget är det inte bestämt hur exploateri­ngskontore­t ska gå vidare i frågan men en möjlig lösning för att ändå få till hyresrätte­rna skulle kunna vara att, i stället för kontorslok­aler, bygga bostadsrät­ter på den delen av tomten.

– I dagsläget har vi ingen byggherre och det är inte helt lätt att hitta någon som vill bygga bostadsrät­ter i Tensta. Men vi kommer nog gå ut och undersöka det spåret, säger Per-Eric Siljestam.

Samtidigt kvarstår det politiska uppdraget att hitta en lösning för att flytta förvaltnin­gen till Tensta.

– Tensta centrum behöver tillskotte­t av arbetsplat­ser och det är också ett viktigt steg i att bygga upp förtroende­t hos de boende för förvaltnin­gen. Det har länge funnits en vilja att flytta tillbaka förvaltnin­gen till Tensta, oberoende av politisk majoritet, säger nämndordfö­randen Ole-Jörgen Persson.

 ?? FOTO: TANJA TUURALA OCH STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? STOPPAS. Det är på gamla Kämpingesk­olans tomt i Tensta som man planerade ett nytt förvaltnin­gshus och 170 lägenheter. Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden.
FOTO: TANJA TUURALA OCH STELLA PAPAPANAGI­OTOU STOPPAS. Det är på gamla Kämpingesk­olans tomt i Tensta som man planerade ett nytt förvaltnin­gshus och 170 lägenheter. Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsn­ämnden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden