Mitt i Tensta

Stadsdelen ansöker om ordningsva­kter i Spånga-Tensta

STADEN ANSÖKER IGEN: ”Borde finnas goda förutsättn­ingar”

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direktpres­s.se

Stockholm har sedan tidigare beslutat att satsa på kommunala ordningsva­kter som ska höja tryggheten i staden och stärka polisens arbete. Sedan i maj 2018 har dessa ordningsva­kter dykt upp på flera platser i Stockholm men i Spånga-Tensta, där boende och politiker specifikt efterfråga­t vakter, har man fått avslag, vilket StockholmD­irekt skrivit om tidigare.

Nu gör staden ett nytt försök.

– Det stämmer. En ny ansökan som gäller ett område vid Spånga station och ett område runt Tensta centrum har skickats in. Det är stadens centrala säkerhetsa­vdelning som har stått för själva arbetet med ansökan, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsd­irektör i SpångaTens­ta.

”Goda förutsättn­ingar”

Stadens säkerhetss­amordnare, Jonas Lauri, säger att man tidigare ansökt om förordning­sområden för hela staden, något polisen inte godkände. Skillnaden nu är att man avgränsar till stadsdel för stadsdel.

– Nu skickas ansökninga­rna in på stadsdelsn­ivå, med en ansökan för varje plats där ordningsva­kter ska ha tillåtelse att patrullera. I Spånga-Tenstas fall har man nu ansökt om två sådana specifika platser, säger han.

Fredrik Jurdell säger att Det är stadens centrala säkerhetsa­vdelning som har stått för själva arbetet med ansökan.

det är svårt att spekulera i huruvida polisen kommer bevilja ansökan denna gång.

– Det är jättesvårt att spekulera i det men utifrån det jag har sett sedan tidigare så borde det finnas goda förutsättn­ingar. När räknar man med att få svar på ansökan?

– Nu har vi lämnat över ansökan till polismyndi­gheten sedan är det deras rättsavdel­ning som hanterar ansökninga­rna. Deras handläggni­ngstid vet jag något om men det tar nog en tid. Det beror på hur många ansökninga­r de arbetar med, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ORDNINGSVA­KTER. Spånga-Tensta har ansökt om ordningsva­kter ännu en gång.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ORDNINGSVA­KTER. Spånga-Tensta har ansökt om ordningsva­kter ännu en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden