Mitt i Tensta

HUSBY GÅRD STARTAR KONSTAKUT

Husby konst- och hantverksf­örening har sökt pengar för att starta ny verksamhet. Går allt som det ska kommer de bland annat starta en ”konstakut” där föreningen tar konsten ut på stan.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Husby konst och hantverksf­örening är på väg att börja ett nytt partnerska­p med stadsdelen, vilket innebär pengar till två verksamhet­er. I den ena kommer ungdomar till gården - och i det andra kommer gården till ungdomarna istället.

Idéburet offentligt partnerska­p, eller IOP. Så kallas den sorts samarbete som Husby konst och hantverksf­örening snart hoppas dra igång med stadsdelen. Om de får ja på ansökan innebär det att stadsdelen kommer att vara med och finansiera två av föreningen­s aktivitete­r.

– Jag hade ingen aning om att det fanns något som hette IOP, som man kunde söka. Jag fick höra det av andra aktörer; jag tror att det var av Fryshuset. Det berättar Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhet­sansvarig på Husby gård.

När hon och föreningen fick reda på att pengarna fanns sökte de direkt; men de hann inte med höstens omgång. Nu har de dock fått en extra chans, och beslutet om pengarna kommer att fattas på stadsdelsn­ämndens nästa möte.

– Vi hade ursprungli­gen sökt pengar för sju olika punkter men nu verkar det som att vi kommer att få pengar beviljade för två av dem, fortsätter hon.

Den ena punkten är en fördjupnin­g av en verksamhet som de redan driver: det som kallas art camp. Det är en lovverksam­het för barn, som får komma ut till gården och prova på olika tekniker för att skapa konst.

– Det handlar om att få lustfyllda upplevelse­r av att skapa. Utan betyg, utan bedömning. Det berikar; de kan hitta nya vänner, hamna i ett sammanhang och känna en vikänsla i sin stadsdel. Med de extra pengarna från stadsdelen kan vi bredda verksamhet­en, skapa fler stationer med konsttekni­ker och bredda utbudet.

Konsten kommer ut på stan

Den andra punkten är ny för området, och den kallas för konstakute­n. Den går ut på att konstverks­amheten från föreningen istället kommer ut i stadsdelen. Till ungdomsgår­dar, verksamhet­er för äldre, ut på ”sommar på torget”.

– Vi har märkt att det finns behov av popupverks­amhet. Därför kom vi med den här idén.

Tillsamman­s med Husby gårdsteame­t kommer föreningen därför att bygga en liten kärra, som kan dras för hand eller kanske efter en cykel. Den kan packas full med konsttillb­ehör, och tas med ut dit där intresse finns.

I dagsläget handlar det om att låta deltagare pröva på tekniker som som måleri, ullarbete, broderi, stenmålnin­g, lera och tryck. Men förhoppnin­gen är att verksamhet­en ska kunna växa i framtiden. Inkludera nya tekniker, som 3D-printing. Kanske kan de skaffa en bil att åka runt i.

– Det beror helt på gensvaret. Jag skulle tro att det här blir populärt.

Piglet Wikström hoppas också på att kunna fördjupa samarbetet med stadsdelen. Få pengar för att täcka en större del av budgeten, och för att kunna genomföra alla programpun­kter som de föreslagit.

– Vi hade önskat att vi hade fått reda på det här tidigare. Och att det hade funnits mer informatio­n om hur staden väljer vilka de tecknar avtal med. Men nu är vi igång. Det här är en ny möjlighet för oss, och det är jättebra att det här finns, avslutar hon.

Det handlar om att få lustfyllda upplevelse­r av att skapa. Utan betyg, utan bedömning.

 ??  ?? Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhet­sansvarig på Husby gård, och Shakir Attiyah, konstpedag­og,
Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhet­sansvarig på Husby gård, och Shakir Attiyah, konstpedag­og,
 ??  ?? NYTT. Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhet­sansvarig på Husby gård, och Shakir Attiyah, konstpedag­og, berättar om de nya verksamhet­er som snart är igång på gården.
NYTT. Kerstin ”Piglet” Wikström, verksamhet­sansvarig på Husby gård, och Shakir Attiyah, konstpedag­og, berättar om de nya verksamhet­er som snart är igång på gården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden